30 år med Kanal 5

Från underhållningsprogrammet Fenomen. Bild: TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 13:32
Ullared-Morgan. Bild: Jonas Ekströmer / TT
Den före detta "Arga Snickaren" Anders Öfvergård. Foto: Maja Susling/TT
Big Brother-studion 2011 med Gry Forssel som programledare. Foto: Maja Suslin/TT
Programledarna Filip och Fredrik. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Partaj-gänget på Kristallen 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT

Idag 27 mars är det 30 år sedan Kanal 5 gjorde sin första sändning. GöteborgNu listar 5 minnesvärda program på kanalen.

Ullared:

Dokusåpan om de svenska profilerna på varuhuset Ullared var och är en tittarsuccé. Profiler som Ola-Conny, Morgan, Gunnell och Maritta har blivit folkkära hos den svenska tittarpubliken och planer på att lägga ner tv-serien finns knappast.

 

Arga Snickaren:

Anders Öfvergård, som nu leder Robinson, var länge den arrga översittan som bossade som den arga snickaren. Programidén, som gick ut på att Öfvergård åker runt till familjer i kris och hjälper till med inredning och snickeri, blev snabbt en tittarsuccé som rörde upp känslor. Numera styr Adam Alsing programmet.

 

Big Brother:

Den omsusade dokusåpan Big Brother var under sex år Kanal 5:s stora flagskepp, men har idag gått i graven på kanalen. Big Brother har producerat många profiler, bland annat Kitty Jutbring, Marie Picasso och Per Holknekt. Sex, sprit och drama var de tre ledorden i programmet, och idag har Paradise Hotel tagit platsen som det ledande reality-programmet i den svenska tv-tablån.

 

 

Vem kan slå Filip och Fredrik:

Den ständigt tjattrande duon, bestående av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, har varit Kanal 5:s affischnamn de senaste åren. De har varit kanalen trogen i mer än ett decennie, och kanske är ”Vem kan slå Filip och Fredrik” det bästa de har producerat. Game-showen går ut på att besegra duon i olika grenar, och programmet underhöll det svenska folket under fem säsonger.

 

 

Partaj:

Humör är en genre där Kanal 5 ständigt legat i framkant, och Partaj var definitivt en del i detta. Det kristallenvinnande programmet producerade imitationer, sketcher och parodier som underhöll de svenska folket i nio säsonger. Komiker som Christin Meltzer, Rachel Molin och Eva Röse programledde, och många svenskar ute i stugorna saknar nog denna fredagsunderhållning.

 

Cesar Fältskär