Alla alternativ ligger på brexit-bordet

Bild: TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 12:05

Storbritannien

 

Det brittiska underhuset samlades under dagen till ett historiskt möte där ett antal vägledande omröstningar om brexitprocessen ska hållas. Men vad det kommer att leda till är ännu oklart.

Parlamentet tog i måndags över kontrollen över den brittiska utträdesprocessen ur EU, vilket är så ovanligt att bedömare har svårt att sia om hur detta ska ske.

Under de senaste två åren har Storbritanniens premiärminister Theresa May försökt förhandla fram ett brexitavtal med Europas 27 medlemsländer och med sitt eget parlament. Det har dock visat sig vara lättare att förhandla fram ett avtal med de övriga medlemsländerna jämfört med hennes kollegor i parlamentet.

 

Det brittiska underhuset har nu röstat ned Theresa Mays brexitavtal två gånger och talmannen Jacob Rees-Mogg har meddelat att han inte tänker låta samma avtal komma upp för votering en tredje gång. Samtidigt har parlamentet röstat mot en hård brexit, en lång förlängning och för att stanna kvar i EU. Parlamentet kan därför ses som lika splittrat som den brittiska befolkningen.

EU:s övriga 27 medlemsländer är å andra sidan inte lika splittrat och påpekar att det enda utträdesavtalet som kan godkännas är det avtal som EU och May gemensamt har arbetat fram.

 

May har försökt gå en svår balansgång mellan hårdföra brexitörer och EU-vänliga Tories-ledamöter. Samtidigt har Jeremy Corbin varit en högljudd oppositionskritiker som kritiserat May för att ha kidnappat brexitprocessen eftersom hon inte förhandlat med oppositionen.

May å sin sida menar det enda avtalet som EU kommer gå med på är hennes

Bland de förslag som parlamentarikerna ska rösta om finns: att lämna EU utan avtal, att dra tillbaka begärandet om utträde, en ny folkomröstning om brexitfrågan och mycket mer däremellan. Ledamöterna ska även ta ställning till olika förslag rörande en tullunion med EU eller om de vill driva strategin att få till ett sorts Norgeliknande avtal med tillgång till EU:s inre marknad.

Det är dock oklart om premiärminister Theresa May, som själv är hård pressad av avgångskrav, vill och kan ta besluten vidare till EU. Hon har redan förhandlat fram ett avtal med EU som unionen inte vill ändra – och som röstats ner två gånger av parlamentet.

 

Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel beslutades att Storbritannien ska lämna EU utan avtal den 12 april om inte avtalet godkänns eller om en tredje omröstning om det inte hålls. Men om avtalet får grönt ljus förlängs tidsfristen till den 22 maj, så att nödvändig lagstiftning hinner komma på plats.