Fler lärlingar på yrkesprogram

Erik Knutsson. FOTO: Joakim Hulterström

Uppdaterad: 27 mars, 2019 19:33

Allt fler ungdomar väljer lärlingsutbildning på gymnasiet. Det visar siffror från skolverket.  De senaste åren har sett en ökning på tre procentenheter. Yrkesförberedande program i allmänhet såg en ökning på nio procentenheter.

Inom kort kommer den preliminära gymnasieantagningen vara klar. Då ska landets nionde-klassare få besked om vilken skola de ska studera på under sin gymnasietid, och senare år visar en ökning gällande yrkesprogram. Läsåret 2018/19 såg en ökning på nio procent, jämfört med föregående år. Samtidigt väljer fler av yrkeseleverna lärlingsutbildningar. Lärlingsutbildningar låter elever spendera åtminstone hälften av sin gymnasieutbildning som lärling på olika arbetsplatser.

 

Erik Knutsson är 18 år och går nu sin sista termin på Motorbranschens tekniska gymnasium, inriktning fordon. För honom var en lärlingsutbildning ett självklart val.

 

– Jag gillar bilar väldigt mycket, och jag vill hela tiden fixa med saker. Det får jag göra på den här utbildningen.

 

Den traditionella utbildningsformen, som fokuserar mer på teoretiska ämnen inne i ett klassrum, lockade aldrig Erik. Med sin ADHD var det svårt för honom att hålla koncentrationen, och han blev lätt uttråkad. Som lärling får han chansen att arbeta aktivt under sin skolgång.

 

– En stor del av valet var för att slippa klassrummet. Jag blev distraherad och lärde mig inte mycket där. Ute på arbetsplatsen finns det alltid något att göra. Att bara sitta och skruva på en mutter är mer givande för mig än att lyssna i ett klassrum, säger Erik och skrattar.

 

En trygghet med utbildningen är att det finns gott om jobb att hitta efter studenten. För Erik var det en viktig fråga, när han sökte utbildningen för tre år sedan.

 

– Det finns alltid jobb att hitta, och det är väldigt skönt. Jag kan välja och vraka lite, antingen så fortsätter jag på arbetsplatsen jag varit lärling på eller söker mig någon annanstans.

 

Sören Hallberg är ansvarig för lärlingsfrågor vid NCC Västra Götaland. Hans uppfattning är att dessa lärlingsperioder är det mest givande för eleverna, och det de uppskattar mest.

 

– Jag har ju själv varit snickare och har på så sätt både varit lärling och haft lärlingar. Den respons jag fått är att det är väldigt roligt och givande, och något de uppskattar, säger Sören.

 

Att lärlingsutbildningen underlättar jobb-sökandet för eleverna är något han håller med om. NCC anställer nästan uteslutande lärlingar som varit på deras arbetsplatser tidigare.

 

– Ja, det är ungefär så vi hittar alla. De vi anställer är elever som tidigare varit hos oss, och visat framfötterna under sin tid här.