Från division fyra till Superettan

Fredrik Zanjanchi. FOTO: Johan Velagic.

Uppdaterad: 27 mars, 2019 18:58

Från division fyra till Superettan. Fredrik Zanjanchis väg till elitfotbollen har bestått av mål, mål och mera mål. Med 65 fullträffar på tre säsonger gjorde sig anfallaren förtjänt av ÖIS-tröjan, och nu fortsätter kampen för Backa-sonen.

Örgryte IS är inne i försäsongens sista fas. På lördag drar det igång igen, Superettan, och ny i laget är 23-årige Fredrik Zanjanchi. Anfallaren står nu inför sin första säsong som proffs, och omställningen från spel i de lägre divisionerna till nu var märkbar från början.

 

– Allting går snabbare, och du har mycket mindre tid på dig. I början tog man det lite försiktigt ute på planen, men efter ett tag kommer man in i det, säger Zanjanchi.

 

Förutom den spelmässiga omställningen innebar lagbytet även nya miljöer och nya lagkompisar. Zanjanchi hade varit i Hisingsbacka FC sen barnsben. Omställningen, till ett proffslag som ÖIS dessutom, verkade på förhand som en utmaning.

 

– Man hade ju hört att spelarna högre upp är tuffa, att de pucklar på de nya spelarna lite extra. Men tiden i ÖIS har varit fantastisk, alla har varit sjyssta mot mig och hjälpt mig komma rätt, säger Zanjanchi.

 

Förra året spelade Zanjanchi i just Hisingsbacka. Laget, som två säsonger i rad vunnit såväl division 4 som 3, gick nu tungt. Det slutade med nedflyttning, men för Zanjanchis del gick det desto bättre. Av Hisingsbackas totalt 38 gjorda mål stod anfallaren själv för 20, och det gjorde honom till ett attraktivt mål för Göteborgs storklubbar. BK Häcken bjöd in till provträning där Zanjanchi gjorde succé, bland annat med två mål och en assist mot Malmö FF’s U21. Trots det blev det inget kontrakt. Häckens sportchef, Sonny Karlsson, motiverade då beslutet med att de inte vågade satsa på en oprövad spelare som ersättare till Alexander Jeremejeff.

 

– Jag köpte definitivt resonemanget. Det var förståeligt att de inte vågade satsa på en oprövad division 2-spelare, och jag har inga ”hard feelings” för det.

FOTO: Johan Velagic

 

Men när Häcken tvekade klev ÖIS fram. De erbjöd ett kontrakt som sträcker sig över två år, med option på ytterligare ett, och för Zanjanchi var det aldrig någon tvekan.

 

– Det var bara glädje när ÖIS kontaktade mig. Man har drömt om detta sen man var liten, att få spela för en storklubb i Göteborg. Att få klä på sig ÖIS-tröjan är en grym känsla, säger Zanjanchi.

 

På lördag är det dags på riktigt, när Norrby IF besöker Ullevi i Superettans öppningsomgång. Trots Zanjanchis raketsnabba färd från amatörnivå till proffsfotboll är det viktigt för anfallaren att inte sväva iväg för mycket.

 

– Det gäller att bara jobba vidare, fortsätta kämpa. Jag försöker alltid behålla fötterna på jorden, ödmjukhet är det viktigaste för mig.