Göteborgs Stadsteater förtegna efter omtalad dokumentär

Stadsteatern i Göteborg Bild: TT

Uppdaterad: 28 mars, 2019 15:18

Dramaten i Stockholm är rejält omskakad efter Josefin Nilsson-dokumentären på SVT. Filmen har skapat en stor medial storm, och teatern har valt att ställa in alla föreställningar där den utpekade mannen medverkar. Göteborgs Stadsteater vill dock inte diskutera frågan.

Sångerskan Josefin Nilsson gick bort i februari 2016 till följd av ett förstorat hjärta och dåliga värden, som obduktionsrapporten fastlår orsakats av en doseringsmiss av receptbelagd medicin. Nilsson började ta denna medicin i samband med att hon vid upprepade tillfällen blivit både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin partner under 90-talet, och bland tvingats till en rad olika operationer. Partnern har på senare tid varit aktuell i en pjäs på Dramaten i Stockholm, som tagit till åtgärder efter att uppgifterna kommit till ytan i samband med SVT:s dokumentär ”Älska mig för den jag är” om Nilssons liv. Teatern har bland annat valt att ställa in alla föreställningar där den omtalade mannen är med i rollistan.

 

– Det går inte att genomföra dem, det är för allas bästa, säger Dramatens presschef Lena Törner till DN.

 

Göteborgs motsvarighet till Dramaten, Göteborgs Stadsteater, väljer att inte kommentera situationen. Presschef Ann Walderborn säger att Stadsteatern arbetar kontinuerligt med frågor som jämställdhet, samt att de inte har gjort några ändringar i sitt arbetssätt efter händelserna.

 

Personalchef Andrea Wettergren ansvarar för #metoo-frågor på Göteborgs Stadsteater. Wettergren säger att de intensifierat sitt jämställdhetsarbete efter rörelsen, där de blandat utökat arbetsgrupper, arrangerat utbildningar och workshops samt sett över sina rutiner.

 

– Det är svårt att jobba med dessa frågor i de tillfälliga konstellationer som teatervärlden består av. Vi är dock noga med att göra punktinsatser och informera våra medarbetare om våra värderingar inför nya projekt, säger Wettergren.

 

Personalchefen medger att situationen på Dramaten diskuterats internt i ledningsgruppen, men säger att inga officiella möten hållits med resten av personalen. Wettergren är tydlig med att Göteborgs Stadsteater är förberedda om en liknande situation skulle uppstå på deras arbetsplats.