Så påverkas du av snus

Bild: Samarth Katiyar

Uppdaterad: 28 mars, 2019 13:34

Var femte man snusar dagligen i Sverige. Motsvarande siffran bland kvinnor är fyra procent. Enligt vissa anses snus vara ett hälsosammare alternativ till rökning men icke. Risken är stor att du drabbas av cancer och andra sjukdomar.

Alla instämmer nog med att rökning innebär sämre hälsa och risk för ett kortare liv. Samtidigt är det flera som menar att snus är ett nyttigare alternativ. Visst, snus är inte lika skadligt som cigaretter men det finns en ökad risk för att bland annat drabbas av cancer.

 

Hjärt- och Lungfonden skriver att snus har en skadlig påverkan på blodkärlens innerväggar vilket har säkerställts med hjälp av studier. Deras studie visar också att efter en hjärtinfarkt finns det risk att man dör under det närmaste året om man fortsätter snusa. Fortsättningsvis skriver man att en dosa om dagen resulterar i typ-2 diabetes.

 

Snus tillverkas av mald tobak som innehåller det beroendeframkallande ämnet nikotin. Hur ofta man snusar beror främst på upptaget av ämnet nikotin, skriver Hjärt- och Lungfonden. Tanken med snusanvändningen är att man ska känna något direkt vilket ofta sker när man snusar. På bara några minuter når ämnet hjärnan och höjer blodtryck, enligt UMO.

 

Farligt att snusa under graviditeten

Det finns flera svenska studier som visar att snus och graviditet inte är en bra kombination. Något man brukar glömmer bort är att allt man konsumerar är sällan för sig själv. Även barnet tar del av snuset och nikotin. Detta kan få dyra konsekvenser eftersom det påverkar fostrets organ, skriver UMO. I längden finns också en risk för missfall, låg födelsevikt och andningsstörningar.

 

Andra risker orsakat av snus

Ytterligare studier visar att snus ger en ökad risk för cancer, såväl i munhålan som i bukspottskörteln men också i magsäcken, skriver UMO. Vidare skriver man att risken är större att drabbas av de här sjukdomarna om man börjar snusa i en tidig ålder.

Det finns även andra negativa effekter av snus som tydligt syns, inte minst på tänderna. Snus, likt alla andra nikotin produkter, har en förmåga att missfärga tänderna. Det är just på grund av ämnet nikotin som tänderna blir gula och fräser tandköttet. Ju mer man snusar desto mer fräses tandköttet vilket resulterar i att mer av tänderna syns, skriver UMO. På sikt innebär detta att tänderna lossnar.

 

Fakta: Vad är snus?

Snus tillverkas av mald tobak som innehåller det beroendeframkallande ämnet nikotin. Fuktbevarande medel som propylenglykol samt natriumkarbonat, ett pH-höjande medel och salter tillsätts. Bland snusets olika ämnen finns flera som är cancerframkallande. Mest uppmärksammade är de tobaksspecifika nitrosaminerna, polycykliska kolväten, aldehyder samt vissa tungmetaller. Halterna av nitrosaminer har minskat sedan 1990-talet men är fortfarande höga jämfört med de nivåerna i andra livsmedel.

 

Under 2000-talet har en mängd nya snusmärken lanserats och användningen av smaktillsatser har ökat. Det finns idag snus med smak av till exempel mint, lakrits, lime och tranbär. I Sverige snusar 19 procent av männen och 4 procent av kvinnorna i vuxen ålder. Snus är sedan 1992 förbjudet i EU. Sverige fick vid EU-inträdet ett permanent undantag för detta förbud.

 

Källa: Tobaksfakta