Swedbank misstänks för grova brott

Uppdaterad: 28 mars, 2019 15:16

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om den omfattande penningtvätt som Swedbank ska ha bidragit till under nära ett decennium, har det stormat rejält kring den svenska banken. Genom att få tag på en rad hemliga filer och dokument kunde det avslöjas en rad transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum, mellan åren 2007 till 2015.

Bland annat avslöjades det att Ukrainas förra president, som efter sitt ämbete har dömts för landsförräderi, slussat motsvarande 34 miljoner kronor genom ett Swedbankkonto. Denna affär har senare kopplats till en misstänkt muta.

Granskningen innefattar över 1000 Swedbank-kunder med adresser i så kallade högriskländer. Bland dessa kunder finns också bolag med falska årsredovisningar, bolag som företräds av ökända så kallade ”målvakter”, personer vars identitet används för att dölja vem som egentligen är ägaren av kontot.

Andra kunder är bland annat den ryske oligarken Iskander Makhmudov, som har kopplingar till organiserad brottslighet.

Swedbank har efter avslöjandena presenterat en utredning av kunderna i avslöjandet. Utredningen har dock kritiserad för sin ofullständighet av bland annat Finansminister Per Bolund (S), som sagt att han inte tycker Swedbank gjort nog för att ge klarhet över situationen.

Bankens VD, Birgitte Bonnesen, hade under utredningens gång fortsatt förtroende enligt Swedbanks styrelse, men fick igår sparken bara en timme före bankens årsstämma. Efter beskedet släppte bankens styrelseordförande Lars Idemark ett pressmeddelande där han skrev att Bonnesen gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank, men att det senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar för banken.

Bankens aktie har efter avslöjandet fortsatt att falla, samtidigt som huvudkontoret, efter ekobrottsmyndigheten gått ut med att banken nu också utreds för grovt svindleri, under onsdagen utsattes för en Razzia. Misstankarna mot banken innefattar just nu penningtvätt, insiderbrott och grovt svindleri.

Under bolagsstämman tillsattes Anders Karlsson som tillförordnad VD. Enligt Dagens industri ska Karlsson under stämman kallat situation för ”minst sagt märklig”.