Simhallar saknas – trots låg simkunnighet

En nyligen publicerad undersökning visar att åtta kommuner i Västra Götaland saknar tillgång till simhall. FOTO: Fredrik Sandberg (TT)

Uppdaterad: 7 februari, 2017 13:46

Åtta kommuner i Västra Götaland saknar simhallar. Trots att simkunnigheten i östra Göteborg är låg saknas kommunal simhall. På idrott- och föreningsförvaltingen hoppas man att en ny utredning ska ge resultat.

Idag publicerade SVT Nyheter en undersökning som visade att åtta kommuner i Västra Götaland saknar tillgång till allmänna simhallar. Göteborg stad har nyligen genomfört en utredning om stadens simhallar. Resultaten av idrott- och föreningsförvaltningens undersökning visar att simhallarna är slitna, trånga och omoderna.
– Vi har skickat in utredningen till kommunen. Nu är det upp till dem hur resurserna ska fördelas, säger Gösta Malmryd, utredare på idrott-och föreningsförvaltningen.

 
Därför föreslår förvaltingen både nybyggnationer och renoveringar av simhallar. Bland annat anser de att det är nödvändigt att riva Valhallabadet och ersätta med ett nytt centralbad. Trots att siffror från Göteborgs stad visar att simkunnigheten är högst i centrum och Askim vill förvaltingen lägga stora resurser på nya badhus i de områdena. Östra Göteborg saknar dock helt en allmän badanläggning och siffror visar på att simkunnigheten där är lägre än andra delar av staden.
– Det är svårt att säga varför det är låg simkunnighet i Östra Göteborg. Det kan bero på socioekonomiska förutsättningar. Folk har helt enkelt inte råd att betala för simskola. Sedan har ett stort antal nyanlända flyttat dit som inte har med sig simtraditionerna från hemlandet, menar Malmryd.

 
Enligt läroplanen måste alla elever vara simkunniga vid årskurs fem. Men trots att det bor femtiotusen människor i östra Göteborg saknar stadsdelen en kommunal simhall. Därför föreslår förvaltningen att bygga en simhall i Bergsjön eller Kortedala som kan stå klar om fem år.
– Vi har planer på att bygga en simhall i Bergsjön/Kortedala men även i Majorna. Men kommunen måste godkänna vårt förslag och det kan ta tid, säger Malmryd.

 
Östra Göteborg är en växande stadsdel och har inte haft en allmän simhall på många år. Gösta Malmryd har svårt att förklara varför man inte har tagit tag i problemet förrän nu.
– Jag vet faktiskt inte varför vi inte har byggt simhallar i Östra Göteborg innan, sägen han.