Krönika: Använd spårvagnsvettet!

Uppdaterad: 9 februari, 2017 16:52

Vi göteborgare är skrämmande dåliga på hur man åker spårvagn. Hur svårt ska det vara att visa hänsyn, och ta ansvar för sin egen och andras säkerhet?

Likt blåfärgade ormar slingrar sig spårvagnarna omkring i centrala Göteborg. Överallt riskerar människor sina liv när de inte har tid för att stanna och se sig omkring, utan istället kastar sig handlöst framför en av dessa dödsmaskiner. Det har skett flera allvarliga spårvagnsolyckor under vintern och vi har säkerligen inte sett detta för sista gången.

 

Jag vill här ställa några konkreta frågor. Vad får dig att känna att just din roll i samhället är så viktig att du ska riskera att bli allvarligt skadad när du korsar en spårvagnsled? Hur kan du vara så säker på att den människa, som det faktiskt är, som sitter vid spakarna, hinner rädda ditt liv genom att bromsa vid rätt tillfälle? Du är en fara för din och andras säkerhet eftersom passagerarna på vagnen måste hålla i sig för att inte riskera att skada sig på inredningen när chauffören tvärbromsar.

 

Det är inte bara medtrafikanter som behöver lära sig hur man ska agera i en spårvagnsstad. Även passagerarna måste lära sig en del grundläggande vett och förnuft. För det första har jag otroligt svårt att förstå hur man resonerar när man kliver på en full vagn vid en högt trafikerad hållplats, exempelvis Brunnsparken, innan de som ska gå av har kommit av. Folk försöker desperat kravla sig ur vagnen för att inte riskera att åka ytterligare en hållplats. Måste vi verkligen ha skyltar för allting i det här landet för att folk ska förstå?

 

En annan sak vi göteborgare måste bli bättre på är att resa oss och lämna sittplats när äldre och andra medpassagerare med särskilda behov kliver på vagnen. Då kan vi med gott samvete häva ur oss floskler på diverse sociala medier om hur förträffliga vi är och hur viktigt det är att vara snälla mot varandra. Just nu pratar många om allas lika värde och om att visa hänsyn, men på spårvagnen råder djungelns lag.

 

Vi har haft spårvagnar i Göteborg sedan 1879. Det är på tiden att vi lär oss lite vanligt, enkelt spårvagnsvett.