Storbritannien går till nyval

Bild: TT

Uppdaterad: 18 april, 2017 12:44

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill ha nyval den 8 juni i år. Det meddelar hon vid en hastigt inkallad presskonferens utanför 10 Downing Street.

– Vi behöver ett val och vi behöver det nu. Vi har just nu en unik möjlighet att få det här gjort, säger Theresa May.

Premiärministern säger att det behövs enighet i Westminister, där det snarare råder splittring i dag. May säger att det är fel av oppositionen att tro att det här kommer att påverka brexit. Valet ska garantera stabilitet för de kommande åren.

 

I sitt tal sade May att Storbritannien behöver stabilitet inför EU-utträdet, tidigare har hon uteslutit ett nyval.

 

– Jag har alldeles nyligen, och motvilligt, kommit till den här slutsatsen. Sedan jag blev premiärminister har jag sagt att det inte bör hållas några val förrän 2020. Men nu har jag kommit fram till att det enda sättet att garantera stabilitet och trygghet de kommande åren är att hålla det här valet och få ert stöd för de beslut jag måste fatta.

 

Enligt BBC kommer underhuset att rösta om nyvalet i morgon, där två tredjedelars majoritet behövs.

 

Londonbörsen hade redan inför Mays tal inlett handelsdagen nedåt. Fallet tilltog dock till minus 1,2 procent till den lägsta nivån sedan februari för FTSE100-index sedan May sagt att hon vill ha nyval i juni.

 

Samtidigt stärks det brittiska pundet till den högsta nivån sedan december mot kronan, medan räntorna på brittiska statspapper stiger.