Dags att lyfta damfotbollen

Uppdaterad: 18 april, 2017 19:27

Vi måste börja uppmärksamma damfotbollen – även utanför mästerskapen.

I helgen var det allsvensk premiär. Nej vänta ett tag, det var för två veckor sedan kanske du tänker. Men nu var det damernas tur. En händelse som inte uppmärksammas alls lika mycket.

 

I årets Mästarnas mästare på SVT deltar Therese Sjögran. En fotbollslegendar som gjort enormt mycket för både landslag klubblag. Hon har något som en modern svensk herrlandslagsman tyvärr aldrig varit i närheten av – tre mästerskapsmedaljer. Silver och brons i VM och dessutom ett EM-silver. Och under mästerskapstider är intresset för damfotbollen stort. Så snart medaljerna delats ut och spelarna åkt hem igen glöms dock damerna bort av många.

 

Vi borde ändra på detta. Jag skriver vi därför att jag är en del av det här problemet. När Eskilstuna United slog Hammarby med 1-0 hemma på Tunavallen hade jag guldläge att vara där. Arenan runt hörnet och en plåt för en hundring. Men jag var upptagen av att gräma mig över att jag missade stockholmsderbyt mellan AIK-Hammarby i herrallsvenskan samma dag. Och jag tyckte det var så typiskt att sambons favoriter IFK Göteborg mötte AFC Eskilstuna hemma i götet när vi befann oss uppe i Eskilstuna.

 

När jag hör det skämtas om att damfotboll är som V75 med kossor kokar det i mig. Jag argumenterar emot och håller brandtal om alla de småtjejer som älskar att spela fotboll. Hur vi inte får trycka ner dem. Men varför går jag inte på den damallsvenska premiären när jag får chansen?

 

Av de spelare som startade i sommarens OS-final på Maracanã i Rio de Janeiro återfinns fem stycken i damallsvenskan den här säsongen. Våra landslagsspelare finns nära till hands för oss att se även hemma i ligan. Detta innebär inte att kvalitén på spelarna är dålig. Tvärtom. Damallsvenskan har visserligen tappat mark under de senaste årens rankingar. Men ligan räknas idag som den åttonde bästa i världen enligt FIFA.

Foto: Evelina Segerkvist/Diba Dehnad Sabaghian

För att damfotbollen ska fortsätta utvecklas behöver den stöd. Idag satsas nästan alla pengar på herrarna. Detta förklaras med att intresset finns där. Vi hamnar i ett moment 22-läge där ointresse kommer av sämre kvalité. Sämre kvalité kommer av mindre pengar. Och mindre pengar kommer av ointresse. Så någonstans måste vi börja. Börja titta på matcherna. Visa att vi vill se en förbättring. Det kräver något av oss. Men tillbaka får vi kanske äntligen se de där silvren och bronsen förvandlas till ett guld.