Lärarbrist skapar kö till SFI

Foto: Henrik Montgomery / TT

Uppdaterad: 19 april, 2017 10:05

En undersökning som Skolverket har gjort visar att det finns för få lärare till SFI. Detta har lett till att elevkön till utbildningen har blivit lång.

I ungefär hälften av landets kommuner är det kö till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare — men det är bara i ett tiotal kommuner som väntan är mer omfattande än så. Som mest är kötiden uppemot ett halvår, enligt en undersökning som Skolverket gjort.

 

”Lärarbristen inom SFI är påtaglig och det är svårt att rekrytera. Vi föreslår därför att tillgången till distansutbildning i svenska som andraspråk för SFI-lärare utökas”, skriver Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

 

Drygt 80 procent av landets kommuner svarade på enkäten.