Populär street food-marknad gör återbesök på Kungsbackas torg

Den populära street food-marknaden är tillbaka på Kungsbacka torg och i stånden bjuds det på delikatessoliver till fudge och kängeruburgare.

Uppdaterad: 19 april, 2017 17:25

Nu har den internationella street food-marknaden kommit tillbaka till Kungsbacka. Under fyra dagar bjuds det på allt från brittiskt godis till känguru-hamburgare.

– Marknaden blev en succé förra året och vi hoppas att det kommer gå lika bra i år, säger Jessica Blume, platsutvecklare på näringslivsenheten i Kungsbacka kommun.

Det är strålande sol och glad stämning på Kungsbacka torg på onsdagsmorgonen när första dagen av Gerauds ’’International Street Market’’ går av stapeln. Marknaden har precis öppnat men nyfikna besökare i alla åldrar cirkulerar runt de olika godis-, mat-, och souvenirstånden.

 

I år är det 30 olika stånd från 15 olika länder som slår upp sina tält och vagnar. Förra året när marknaden hade debut i Kungsbacka var det endast cirka 15-20

En gammal sextiotalsbuss säljer amerikansk street food.

utställare som deltog eftersom man ville göra en så kallad ’’testomgång’’ och se vad man fick för reaktioner. Lyckligtvis var responsen övervägande positiv och det blev en stor uppslutning på torget. Karin Johansson och Kristina Porath är två besökare som gör ett återbesök.

– Nu har vi ju precis kommit hit så vi har inte hunnit testa någon mat ännu men förra året var vi också här och då testade jag en fransk pizza. Det var inte riktigt en sådan pizza som man är van vid men den var god, säger Karin Johansson.

De båda kvinnorna tycker det är positivt att marknaden kommer till torget eftersom det behövs mer aktivitet där men det är synd att den bara kommer en gång om året.

– Det är så grått och tråkigt här i vanliga fall, bara bilar och inga affärer. Det är bra att marknaden kommer hit men det behövs mer initiativ och fler liknande idéer, säger de.

Jessica Blume håller med om det behövs mer aktivitet i staden.

– Jag tror att alla stadskärnor jobbar med att få mer liv i deras städer, både dagsliv och nattliv och det är kul att marknaden har blivit bemött med så mycket positiv respons, säger hon.

Jake Wass (till höger) poserar
med en plast plastkrokodil tillsammans med kollegan.

Den internationella street food-marknaden har vuxit gradvis sedan den första marknaden i Malmö 2008. Idag besöker marknaden 26 svenska städer, från södra till norra Sverige.

Jake Wass står och säljer australienska hamburgare med sin kollega och säger att Kungsbacka marknad är det tredje stoppet på Sverigeturnén som varar i sju månader.
– Vi älskar att komma hit eftersom svenskarna älskar oss och vi älskar er. Förra året var Kungsbacka ett av våra bästa stopp, säger Jake Wass på australiensisk engelska.

Ambitionerna för de unga australienska killarna är höga i år.
– Vi tror och hoppas att vi kommer sälja lika bra i år som förra året, om inte bättre, säger han.

 

Vad säljer ni mest av?
– Känguruburgare. Svenskarna älskar det, säger Jake Wass.