Hakkorsflaggor hissas på Hitlers födelsedag

Polisen såg tilltaget i Eskilstuna i övervakningskameror som är riktade mot torget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Uppdaterad: 20 april, 2017 13:41

Under natten har hakkorsflaggor hissats vid Sydsvenskans tidigare kontorshus i Malmö och vid Center Syd utanför Löddeköping. I Eskilstuna försökte två personer göra samma sak, men de sågs av polis.

– En mycket observant kollega såg vad som hände i våra övervakningskameror, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.
Polisen kan i realtid se det som sker på Fristadstorget i Eskilstuna. En 22-åring man togs in till förhör, medan den andra personen lyckades undkomma. Brottsrubriceringen är försök till hets mot folkgrupp.

 

Liknande händelser har skett på andra platser runt om i landet. Utanför Sydsvenskans gamla lokaler på Krusegatan i Malmö hissades en hakkorsflagga upp i en av flaggstängerna, rapporterar Sydsvenskan.

 

– Jag åkte på motorvägen. Om man tittar på huset framifrån ser man flaggstänger. På en av dem satt den här hakkorsflaggan. Inga andra flaggor var hissade, säger ett vittne till tidningen.

 
Detsamma skedde vid Center Syd utanför Löddeköpinge, norr om Malmö. Båda flaggorna har tagits ner av polisen och händelserna rubriceras som hets mot folkgrupp, uppger Calle Persson, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.

 

TT: Varför tror ni att detta sker i dag?

 

– Det ska tydligen vara Hitlers födelsedag i dag. Det kan ha med det att göra, säger Calle Persson.
I Stockholm har någon sett en man sätta upp banderoller på ett staket uppe på Fredhällstunneln med ett budskap som innebär hets mot folkgrupp, skriver polisen på sin hemsida. Polis åkte till platsen för att ta ned banderollen och en anmälan har gjorts.