Nordkorea hotar med “superkraftig” attack

Foto: Choi Young-soo/Yonhap via AP)

Uppdaterad: 20 april, 2017 13:51

USA tittar på olika sätt att pressa Nordkorea i frågan om deras kärnvapenprogram. Nordkorea svarar med att hota med att ödelägga USA.

De tittar bland annat på huruvida det var rätt att ta bort Nordkorea från en amerikansk lista över länder som sponsrar terrorism.

– Vi granskar Nordkoreas status, både när det gäller statlig sponsring av terrorism och andra sätt på vilka vi kan sätta press på regimen i Pyongyang, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson, vi utvärderar alla alternativ.

 

Nordkoreansk statlig media skrädde inte orden när de som svar varnade USA för att landet kan använda sig av en “superkraftig förebyggande attack”, som inte bara slår ut de amerikanska styrkorna i Sydkorea, utan även att på det amerikanska fastlandet förvandla “dem till aska”.

 

Nordkorea kommer regelbundet med liknande hot riktade mot Sydkorea, Japan och USA. Helgens misslyckade robottest verkar inte ha påverkat retoriken nämnvärt.

De amerikanska och sydkoreanska flygvapnen samövar fram till den 28 april i en årlig övning, vilket Nordkorea brukar betrakta som föreberedelse för en invasion.

– Vi genomför en praktisk och mer intensiv övning än någonsin, säger den sydkoreanske överstelöjtnanten och piloten Lee Bum-Chul.