Gör om, gör rätt

Uppdaterad: 20 april, 2017 13:48

Tider har förändrats. Att promenera till affären är inte längre ett alternativ när man med ett klick kan beställa hem färdiga matkassor. “Prova vår nya hemleverans av nyttiga och ekologiska färskvaror!”. Ironin i det här. Att vara för lat för att gå till affären – så vi klickar hem vår nyttiga mat istället.

 
Just därför är käftsmällen från Folkhälsomyndighetens senaste rapport inte lika hård. Jag är förvånad, men samtidigt inte. Drygt hälften av Sveriges befolkning, i åldern 16-84, lider av övervikt eller fetma. Det är alltså varannan svensk. Rapporten visar att det behövs kraftfulla satsningar på folkhälsan i Sverige säger myndighetens generaldirektör. Det behövs rätt informationsinsatser säger jag. Så hur gör man egentligen? Ska vi ta ifrån barnen deras godispåsar? Sluta servera buffé på restauranger? Eller borde vi samtala med varandra – försöka att förstå? Det sistnämnda låter nyttigast om man frågar mig.

 
Om svenska skolor hade utbildat våra barn i ämnet och föräldrar drog sitt strå till stacken är jag säker på att siffrorna hade sett annorlunda ut. Vi behöver vuxna som tar ansvar genom att visa barnen att det är onödigt att ta bilen till Hemköp runt hörnet. Vi behöver lärare som utbildar elever i hur man äter med ansvar. För det är precis vad som behövs: att svenska befolkningen blir medveten. Trots att vi bor i ett modernt informationssamhälle där information, precis som matkassor finns ett klick iväg, står vi nu inför en utmaning. För mig är det märkligt att Liseberg lyckas informera hela Göteborg om den senaste attraktionens premiär, men folkhälsans siffror lyser med sin frånvaro i politikers debatt kring varför skolresultaten blir allt sämre.


Endast en tjugondel
av alla medicinska resurser på hjärtkärlsjukdomar i västvärlden är inriktad på vård för barn. Det går inte att neka att välfärd och hälsa går hand i hand – hur ska vi orka dra samhället framåt annars? Var femte tonåring beräknas vara överviktig i USA och i Sverige ligger vi tyvärr inte långt efter. Kommuner som delar ut busskort till alla barn kanske borde vara mer selektiva med detta. Kanske vore det bättre om barnen som bor centralt får cyklar att ta sig till skolan med. Kanske vore det bättre om gymkort blev betydligt billigare och mer tillgängliga.
Jag vet inte. Jag är inte någon forskare. Men jag vet att det har gått för långt. Och jag är rädd för att vi inte kan stoppa det.