Jazzfestival intar hela Göteborg

Förra årets jazzfestival var en succé. Foto: Privat

Uppdaterad: 20 april, 2017 17:19

I helgen drar Göteborgs egen jazzfestival igång. Både internationella och nationella artister är bokade till Gamlestaden jazz som pågår i tio dagar.

 

På lördag inleds GMLSTN Jazz, eller Gamlestaden jazzfestival, som det uttalas. Göteborg gästas av jazzmusiker från runt om i världen, och arrangörernas mål är att erbjuda en unik, kulturell upplevelse.

– Jazz kan vara så otroligt mycket mer än vad folk tror. Jag tror verkligen att alla kan uppskatta musiken, säger William Soovik, projektledare för festivalen.

 

William Soovik tycker om konceptet att arrangera en festival inom en speciell musikstil, men menar samtidigt att jazz som genre blivit bredare. Under 40-talet betydde ordet en sak, idag en helt annan.
– Jag är själv jazzmusiker och ibland spelar jag saker rockinfluerade saker som påminner om Led Zeppelin, men folk kallar det fortfarande för jazz, säger han.

Jazz passar alla målgrupper. Foto: Privat

 

Upplägget för festivalen skiljer sig lite från tidigare år och fokus ligger nu ännu mer på samarbetet mellan olika aktörer. William Soovik menar att det finns mycket bra att hämta i staden, därför är en av festivalens ambitioner att nåla fast Göteborg på den moderna jazzkartan. Man behöver bara arbeta för att presentera det på ett bra sätt.
– Det finns jättemycket bra jazz i Göteborg och Sverige. Och eftersom vi är flera arrangörer som samarbetar i år, försöker vi bredda utbudet ytterligare. Det känns jättekul, säger han.

 

Festivalen börjar på lördag och fortsätter i tio dagar, till och med den 29 april. Det blir mellan två och tre konserter per dag. För att möjliggöra detta har arrangörerna valt att hålla festivalen på flera olika spelställen runt om i staden. Några av dessa är Oceanen vid Stigbergstorget, Frilagret vid Rosenlund, Härlanda Fängelse i Härlanda och den klassiska jazzklubben Nefertiti vid Grönsakstorget.
– Vi har väl lagt lite större akter under den sista lördagen på festivalen. Men överlag försöker vi sprida ut bokningarna så mycket som möjligt, säger William Soovik.