Världens äldsta lopp finns i Kungsbacka

På lördag arrangeras Kungsbackaloppet för 120:e året i rad. Foto: IK Rigor

Uppdaterad: 21 april, 2017 11:24

På lördag förmiddag går Kungsbackaloppet av stapeln i Kungsbacka. Men det är inte en vanlig tävling, det är nämligen världens äldsta lopp som fortfarande arrangeras.
– Vi är väldigt stolta över det, vi vill att det ska vara en tradition som lever vidare, säger Lars Hansson, en av arrangörerna.

Med 119 år på nacken är Kungsbackaloppet världens äldsta lopp som har hållits utan uppehåll och som fortfarande arrangeras. Men det är inte lika många som känner till Göteborgsvarvets lillebror söder om storstaden.
– Vårt problem är att det inte är tillräckligt många som vet om oss, säger Lars Hansson, ordförande i Centralföreningen för gymnastik- och idrottsföreningar i Göteborg.

 
Föreningen har arrangerat loppet sedan 1898 tillsammans med flera olika ideella samarbetspartners. Just nu arbetar de tillsammans med friidrottsklubben IF Rigor. De erbjuder flera olika distanser för flera olika målgrupper. Bland annat är Kungsbackas kommun med och arrangerar ett lopp på 2,7 km för personer med olika funktionsvariationer.
– Vi har lite olika distanser som passar de flesta, men det är vårt halvmaraton på 21 km som är huvudattraktionen, säger Lars Hansson.

 
En av deltagarna som ska springa halvmaran är Marcus Käppi. Det är första gången han ska springa just Kungsbackaloppet, men har tagit sig igenom flera långlopp tidigare. Göteborgsvarvet och Lidingöloppet är två av tävlingarna som står med på meritlistan.
– Lidingöloppet är ju väldigt mycket terräng så det var en riktig måttstock på formen, så vi får se hur det här loppet känns nu, säger Marcus Käppi.

 
Marcus Käppi springer för Solvikingarna, en göteborgsklubb för långdistanslöpning. Och det var via klubbkompisarna där som han fick upp ögonen för just Kungsbackaloppet.

– Många i klubben har ju sprungit detta loppet innan så i år blev jag sugen på att testa, säger han.

 

Loppet går av stapeln vid Kungsmässan på lördag förmiddag. Foto: IK Rigor

 

Till årets lopp är ungefär 480 deltagare anmälda hittills, vilket är nästan hälften så många som sprang förra året. Men Lars Hansson tror att det är fler som kommer att hitta till Kungsbacka innan startsignaler ljuder på lördag:
– I början på veckan såg det ut att bli sämre väder i helgen, men nu verkar det klarna upp lite så det kan nog bli några fler som anmäler sig.

 
Det största problemet för arrangörerna är att locka till sig deltagare. På grund av flera förändringar i banans upplägg under åren har löparna haft svårt att hitta till loppet. Från början gick tävlingen från Kungsbacka till Göteborg längs med landsvägen, men på grund av ökad trafik har man tvingats ändra om upplägget. Numera genomförs hela loppet runtom i Kungsbacka. Och Lars Hansson menar att denna banan, som har funnits sedan tre år tillbaka, passar många löpare.
– Det är en väldigt platt bana, vilket gör att många löpare slår sitt egna personbästa här, säger han.

 
För Markus Käppi har träningen inför loppet varit intensiv. Förra veckan var han i Portugal på träningsläger och sprang sammanlagt 11 mil. Men en vanlig vecka satsar han på att hinna med 5-6 mil. Målsättningen är att springa på tiden 1,40 i helgen.
– Jag är ju 57 år och har egentligen sprungit mer kort- än långdistans, men jag har mycket kvar att lära, säger han.

 
Och hur känns det att springa världens äldsta lopp nu på lördag?
– Det ska bli kul, vi får se om banan håller, säger han.