Schysst spel i fokus på Mölndals ungdomscup

Förra året möttes F01 Mölndals IBK Göteborg i öppningsmatchen. Foto: muc.nu

Uppdaterad: 19 maj, 2017 12:53

I kväll klockan 18 är det dags för tekning i åtta av Göteborgs innebandyhallar. Det är starten för den 29:e upplagan av Mölndals ungdomscup. En tävling där fokus är på schysst spel.

I årets upplaga av cupen möts 120 lag från hela Norden och även Tjeckien. Det är första gången sedan tävlingen började arrangeras som fyra länder har med representanter och dessutom är det nytt rekord i antal deltagare.
Pontus Berger, tävlingsledare och domarhandledare, tror att en anledning till varför de lockarna till sig så många deltagare är att tävlingen alltid sammanfaller samma helg som Liseberg öppnar. En annan anledning till det höga deltagandet är att organisationen satsar

extra mycket på att det ska bli en bra tävling.
– Vi vill göra en väl arrangerad cup i ett lagom format. Alla ska ha roligt och det ska vara en trevlig miljö. Det ska vara ett positivt hallklimat.
Med positivt hallklimat menas att man arbetar utifrån en värdegrund. Att man tillsammans har vissa gemensamma regler som alla ska anpassa sig efter. Vare sig man är spelare, domare, tränare, åskådare eller förälder. En av reglerna som Mölndals ungdoms cup har är att man ska använda ett vårdat språk i alla sammanhang.
– Det är inte bara i hallen vi arbetar med detta, det är också viktigt att vad man säger till varandra även efter matchen och på internet, säger han.
Om någon av spelarna skulle använda ett svära eller trakassera någon under match är det upp till domaren att dela ut ett matchstraff. Om det skulle ses som väldigt allvarligt eller om företeelsen upprepas kan klubben också varnas. Men det vanligaste är att det ett samtal förs.
– Om en förälder exempelvis uttrycker sig illa under match måste arrangörerna ta tag i det. Man får tala om att det inte är accepterat med svordomar eller påhopp och att den personen inte är välkommen här om den inte slutar, säger han.
En annan del för att skapa ett positivt hallklimat är att de yngsta ungdomarna som är 12 och 13 år inte har några tabeller. De lagen spelar fyra matcher i turneringen och ingen kan bli utvisad.
– Det ska inte vara en sådan tävlingsiver. Visst de tävlar mot varandra. Men det blir inte samma press som när det finns ett slutspel och en vinnare och förlorare. Det viktigaste är att alla har roligt under cupen.

 

Fakta:

Turneringen arrangeras av Mölndals IBF och spelas mellan 21-23 april.

 

Klasserna, utom F05 och P05, lottas i grupper om fyra där de två bästa lagen i varje grupp går vidare till A-slutspel och de två sämre lagen går vidare till B-slutspel.
Varje match spelas 2 x 15 minuter i gruppspelet och 2 x 20 minuter i slutspelet.
Ungdomarna som deltar är mellan 12-18 år.
Med sina 29 år är tävlingen världens äldsta innebandycup för ungdomar.