Vill att Sverige häver häktning av Assange

Julian Assange.

Uppdaterad: 3 maj, 2017 12:57

Julian Assanges advokat har i dag lämnat in ett yrkande till Stockholms tingsrätt om att häktningen av hans klient omedelbart ska upphävas.

Det viktigaste skälet till detta är enligt advokat Per E Samuelson att USA numera öppet deklarerat att man har för avsikt att fängsla Julian Assange.

– Man måste göra en ny bedömning av häktningsfrågan med utgångspunkt att det finns en reell risk att USA vill ha honom utlämnad, säger Per E Samuelson till TT.

Enligt Samuelson skulle en hävd häktning inte betyda att målet mot Assange rörande våldtäkt skulle behöva läggas ner.

– Om åklagaren vill fortsätta med sin förundersökning och väcka åtal går det alldeles utmärkt. Skillnaden är att det ger Assange möjlighet att lämna Ecuadors ambassad och ta sig till Ecuador. Den stora skillnaden är att Sverige avstår från att begränsa hans rörelsefrihet och ger honom den tillbaka.

 

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

I augusti 2015 preskriberades brottsmisstankar rubricerade som olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande av en kvinna. Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.