Rustar upp inför översvämningar och skyfall

Göteborgs stad kämpar för att undvika översvämningar.
Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Havsnivån stiger och klimatförändringar är ett faktum. Men vad gör Göteborgs Stad för att förhindra kommande översvämningar och skyfall?
GoteborgNu har pratat med Ulf Moback, klimatexpert på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg

En bild på konsekvenserna av stormen i Kalmar tidigare i år.
Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Sedan 1886 har havsnivån stigit med 20 centimeter men man räknar med att den kommer att stiga med ytterligare en meter inom hundra år.

De mest utsatta områdena i Göteborg beräknas vara mölndalsåns dalgång, Linnégatan och järnvägsspåret vid Olskroken.

–Den enskilde fastighetsägaren har ett jätteansvar att lösa sin egen situation. Det är dom flesta inte medvetna om, utan man tror att räddningstjänsten skall komma och hjälpa till vid översvämningar, säger Ulf Mback, klimat expert på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Man har räknat ut att det kommer att kosta ungefär 30 miljarder kronor att rusta upp Göteborgs Stad inför kommande översvämningar och skyfall. Då skall man bland annat höja älvkanterna och skapa yttre barriärer vid hamn och älvar för att hindra vattnet för att stiga högre.

–Delvis så kan man se på Skeppsbron där, den har man bankat upp ordentligt. Det tänker man inte på men det är faktiskt för att förhindra att spårvagnar blir översvämmade där, och också för att skydda bakomliggande bebyggelse, säger Moback.

Mer information kan ni hitta på goteborg.se/extremtvader och vattenigoteborg.se

Rebecca Bengtsson.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *