Kraftig ökning av narkotikabrott i Göteborg

Antalet misstänka narkotikabrott har blivit allt fler. Under de senaste två åren har det varit en markant ökning av anmälda narkotikabrott i Göteborg, enligt statistisk från BRÅ. Christina Lindgren, sektionschef för polisens spaningssektion i Storgöteborg, menar på att ökningen beror på insatta resurser för att bekämpa narkotikabrott, då det bidrar… Läs mer

Nytt initiativ hoppas locka fler kvinnor till IT-branschen

Initiativtagarna bakom projektet är de tre kvinnorna, Nataly Duyko, Jessica Mitrosbaras och Kim Helgius, vill upplysa olika initiativ som finns för kvinnor i teknikbranschen. Nu hoppas de att Female Network Forum ska föra kvinnor samman inom branschen. –Det fattas en mötesplats för alla kvinnliga nätverk i Göteborg, inriktningen blev därför en… Läs mer

Galaxen i Bergsjön hotas av nedläggning

 

Stadslantgården Galaxen i Bergsjön hotas av nedläggning. Gården, som länge varit en plats där barn kan komma i kontakt med djur och möta hästar, grisar och kor. Nu riskerar Galaxen att få färre bidrag från Göteborgs kommun, och således lägga ner sin verksamhet. Vår reporter åkte ut till Bergsjön och talade med ansvarig för gården för att få veta mer.

Text: Cesar Fältskär

Reporter: Jennifer Augustsson

Säker säkerhetskontroll? – Polisrapport visar kriminella kopplingar bland personal på Arlanda

Enligt en polisrapport som läckte till Kvällsposten igår kväll finns det personal på Arlanda flygplats som har kopplingar till kriminella gäng. Personalen jobbar enligt rapporten bland annat i säkerhetskontrollen. Enligt Erik Nord, polischef i storgöteborg, ska underrättelserapporten bara gälla Arlanda. –Vad jag har hört hittills skall rapporten endast gälla Arlanda…. Läs mer

Redbergslid och Sävehof segrare i onsdagens derbyn

Tränare Rasmus Overby och Johanna Alm. Foto: Adam Ihse / TT
Sävehofs Elin Hallagård jublar. Foto: Adam Ihse / TT
Gzim Salihi i Sävehof jublar efter ett mål. Foto: Adam Ihse / TT
Sävehofs William Bogojevic kommer fri. Foto: Adam Ihse / TT

Det var upplagt för storslam igår för Partille-klubben Sävehof på onsdagen. Damlaget åkte på besök till Önnered samtidigt som herrarna tog emot Redbergslid på hemmaplan.

 

I Önnered tog sexan i SHE-tabellen emot trean, och Sävehof var stora oddsfavoriter inför matchen. Bortalaget hade inför derbyt tre raka vinster i ligaspelet, men som vi alla vet har statistik väldigt lite påverkan på derbyn. Det blev en jämn första halvlek. Önnered stod upp bra, och Sävehof gick till halvtidsvila med en uddamålsledning, 16-15.

Den andra halvleken blev maktdemonstration från Sävehofs sida. Favoriterna drog ifrån och kunde till slut vinna med 31-25. Efter matchen hade bortalagets Emma Ekenman Fernis analysen klar.

– Vi får bättre träff bakåt och har långa anfall och sätter dit bollen i slutet av anfallen. Det är det som gör att vi vinner matchen, säger Emma Ekenman Fernis till GP.

Sävehof rycker i och med vinsten ifrån fyran Västerås och närmar sig Skuru och H65 Höör.

 

För herrlaget blev det deja vú-känsla, då laget precis som i förra mötet i november med Redbergslid förlorade med uddamålet. Efteråt var det RIK-målvakten Tobias Thulin som var det stora spöket för Sävehof, och han hyllades även av motståndarlagets tränare Andreas Stockenberg i en intervju efter matchen.

– Man kan springa och säga att RIK är duktiga, men allvarligt, hur svårt är det när man har en sådan fuskgubbe i mål? De kan släppa kanter, de kan låta oss skjuta från åtta meter. Han tar bollarna ändå, säger Stockenberg uppgivet till GP.

Matchen dominerades i första halvlek av Redbergslid, som hade ledningen 15-12 i halvtid, och ökade i början av andra halvlek till en femmålsledning. Detta blev kalldusch för Sävehof, som sedan insåg allvaret. Partille-laget höll jämna steg med RIK resten av matchen, men lyckades aldrig ta sig förbi. Matchen slutade 28-29.

 

 

Cesar Fältskär

Vivo – ett okänt men framgångsrikt företag

 

Idag lanserar Samsung en ny mobiltelefon i sin Galaxy-serie, Galaxy S10. Samtidigt introducerar Vivo sin nya skapelse V15 Pro men i skymundan av de stora bjässarna.
–Du tänkte på vilket företag… jag känner inte till Vivo, säger Simon Rabaa, anställd på Elgiganten.

På senaste tiden har Apple och Samsung dominerat den mobila marknaden. Sakta men säkert har några andra företag börjat göra namn, såsom Huawei. Även om det finns flera olika företag föredrar man att köpa de stora företagens produkter.
–De är oerhört starka varumärke, starka företag. iPhone säljs mycket av sig själv, det har de gjort sedan grunden, säger Simon Rabaa.

Idag lanserar Samsung sin nya telefon Galaxy S10, Galaxy S10+ och Galaxy S10E. Å ena sidan har vi Samsung, å andra sidan har man Vivo som också ska introducera sin V15 Pro idag. Ett företag som på tio år har växt sig till en topp-10 kandidat bland mobiltillverkning. Trots den stora succén är företaget okänt till de flesta i Göteborg som inte har någon kunskap om det.
–Du tänkte på vilket företag? Jag känner inte till Vivo, jag har ingen kunskap om det, säger Simon Rabaa.

Reporter: Samarth Katiyar

Internationella modersmålsdagen

Imorgon den 21 februari är det den internationella modersmålsdagen. Syftet med dagen som grundades 1999 av Unesco är att främja den språkliga mångfalden. Världskulturmuseet i Göteborg håller tillsammans med Språkcentrum ett event för att uppmärksamma dagen. Modersmålsdagen är tradition på Världskulturmuseet i Göteborg. –Vi har som tradition att fira Modersmålsdagen… Läs mer

Klimatkampanj ska få 100 000 att sluta flyga

 

 

Att flygning skadar miljön är de flesta medvetna om, men inte alla är beredda att ge upp det. Kampanjen Flygfritt 2020 arbetar för att 100 000 svenskar ska avstå helt från att flyga nästa år.
– Jag är helt säker på att vi kommer uppnå målet, säger Maja Rosén grundare av kampanjen.

Maja Rosén var med och startade kampanjen redan 2018, under namnet ”Flygfritt 2019”. Denna kampanj lockade 14 500 medlemmar, men under 2019 är det nya tag som gäller.
Sedan augusti 2018 arbetar Rosén heltid med att skapa ett flygfritt Sverige 2020. Att kampanjen skulle handla om just flygning var för henne självklart.

– Flygning är en tacksam fråga, som väcker mycket engagemang. Det är en av de sista sakerna folk avstår ifrån, säger Rosén.

Rosén vill att kampanjen ska starta en kedjereaktion. Om ett visst antal ställer sig bakom initiativet, är tanken att detta ska inspirera andra att ansluta.

– Ska man önska folk en trevlig semester, eller börja prata om klimatet? avslutar Maja Rosén.

Maja Rosén föreläser ikväll klockan 18.00 tillsammans med Samuel Plumppu på Ekocentrum i Göteborg.

Reportrar:
Flora Bernhardsson och Felix Tornberg

Den bortglömda rutan på Landala torg

 

Rutan på Landala torg invigdes i december 2018 och är tänkt att agera som en frizon för alla som går in i den. Om en person ställer sig i rutan är det en signal för att den söker kontakt. Ser man någon som står i rutan är det ens eget ansvar att gå fram för att se om man kan hjälpa till med något.

Idén kring rutan är unik men nyheten om den har inte nått ut till alla i området. Fadiv Ayad äger en grönsakshandel precis vid rutan men har inte blivit informerad om dess existens eller syfte. Se vårt reportage om huruvida idén bakom rutan är bra och om hur man kan göra för att nå ut till fler personer när något nytt händer i området.

Reporter:
Linnea Bergkvist