Nu ska gatorna rensas på vapen

Nu råder vapenamnesti. Från den 1 februari till 30 april kan innehavare av oregistrerade vapen lämna in dem hos polisen anonymt, utan frågor. En satsning av regeringen för att minska mängden vapen i samhället.

I Göteborgsområdet kan vapen lämnas in på sex olika platser, och det finns också möjlighet att få sina vapen hämtade hemma.
Trots att årets vapenamnesti precis påbörjats har redan en hel del vapen lämnats in hos polisen i regionen.
– Det har gått bra än så länge, det ramlar in vapen här varje dag. Vi har fått in uppemot 100 vapen hittills, och antagligen också över 100 kg ammunition, säger Tommy Fernsand, poliskommissarie i Region Väst.
Polisen hoppas på att kriminella, eller personer kopplade till kriminell verksamhet ska ta tillfället i akt att lämna in vapen under amnestiperioden. Enligt Tomas Fernsand har antalet illegala vapen i samhället antagligen ökat sedan förra vapenamnestin 2013. Där stora mängder smugglas in via Öresundsbron. Men att få tag på dessa vapen genom vapenamnesti har varit svårt.
– Under amnestin 2013 fick vi inte in några vapen som kunde kopplas till kriminell verksamhet, och av de vapen vi fått in hittills i år har vi heller inte märkt av någon koppling, säger han.
Under förra vapenamnestin 2013 lämnades totalt 2000 vapen och kring 3,5 ton ammunition in i Region Väst. Framför allt var det gamla jaktvapen som lämnades in, och det mönstret har fortsatt under årets amnesti. Att gamla jaktvapen lämnas in hos polisen är vanligt förekommande, och sker inte enbart under de perioder då det råder vapenamnesti.
– Vi får in gamla jaktvapen under hela året. Det är förvånande hur mycket vapen av den typen som folk har liggandes hemma, säger Tomas Fernsand.

 

Love Olsson

Bild: TT

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *