Kraftig ökning av narkotikabrott i Göteborg

Foto: Mathew Sumner / TT Nyhetsbyrån

Antalet misstänka narkotikabrott har blivit allt fler. Under de senaste två åren har det varit en markant ökning av anmälda narkotikabrott i Göteborg, enligt statistisk från BRÅ.

Christina Lindgren, sektionschef för polisens spaningssektion i Storgöteborg, menar på att ökningen beror på insatta resurser för att bekämpa narkotikabrott, då det bidrar till fler anmälningar. Ett exempel är Gatulangningsgruppen i City som har kunnat bemannas under de senaste åren. En annan orsak till den stigande trenden är en ökning av tolerans mot narkotika i samhället.

– Det märks att det finns en ökad tolerans i samhället mot narkotika. För 15 år sedan kände man inte att någon rökte marijuana, men det gör man nu. Det görs mer öppet. Anställda på krogen upplever också att fler är påverkade nu än hur det var förr, säger Christina Lindgren.

Att fler anmälningar görs för narkotikabrott kan även bero på att det är enklare att få tag i droger.

– Jag tror att det finns en ökning för narkotika i samhället, en sak som styrker detta tydligare är att större narkotikabeslag ökar, säger hon.

En annan oroande utveckling är gatuförsäljningen av läkemedlet tramadol. Läkemedlet är på en frammarsch i samhället, enligt Christina Lindgren.

– Vi ser en kraftig ökning av tramadol som är väldigt, väldigt beroendeframkallande. Det vill jag flagga för, avslutar hon.

Reportrar: Jennifer Augustsson & Fredrik Lindblom