Säker säkerhetskontroll? – Polisrapport visar kriminella kopplingar bland personal på Arlanda

Foto: TT
Foto: TT

Enligt en polisrapport som läckte till Kvällsposten igår kväll finns det personal på Arlanda flygplats som har kopplingar till kriminella gäng. Personalen jobbar enligt rapporten bland annat i säkerhetskontrollen.

Enligt Erik Nord, polischef i storgöteborg, ska underrättelserapporten bara gälla Arlanda.

–Vad jag har hört hittills skall rapporten endast gälla Arlanda. Vi har inte fått någon info om Landvetter eller någon annan flygplats för den delen.

Erik Nord säger att dessa uppgifter ofta inkommer i samband med husrannsakan. Det är därigenom som polisen kan få reda på om det finns ytterligare personer som har kopplingar till kriminella gäng. Det är förmodligen på detta sätt som denna underrättelserapport ska ha inkommit.

Polischefen är tydlig med att påpeka skillnad mellan koppling och kriminell.

–Att ha kopplingar till kriminella gäng och att utföra kriminella handlingar behöver nödvändigtvis inte gå hand i hand, säger Erik Nord.

Han menar att dessa omständigheter inte är en garanti för att man inte sköter sitt arbete.

–Nej personer dömda för sexualbrott får inte jobba inom barnomsorg. Men ska medlemmar i mc-gäng förbjudas att ha arbeten på grund av koppling till kriminalitet?

Hur kan detta få hända?

När personer anställs gör man en slagning i brottsregistret för att se om personen i fråga finns där. Underrättelseuppgifter kollas däremot inte. Erik Nord menar att detta är viktigt att komma ihåg, då underrättelserapporter inte är fullgoda fakta. Det är mer något som kan ligga till grund för att polisen väljer att spana eller titta närmare på en eller flera personer.

–Det finns personer som jobbar inom polisen vars syskon har kopplingar till kriminella organisationer. Att ha kopplingar och att finnas i brottsregistret är två skilda saker, säger polischefen.

Hur påverkar detta säkerheten?

Erik Nord menar att det aldrig finns några garantier för total säkerhet, men att det finns system som polis och anställda på flygplatser jobbar mot. Gränspolisen har regelbundna möten med säkerhetschefen på Landvetter och de som arbetar där måste själva gå igenom säkerhetskontrollen.

–Det finns inga fullständigt vattentäta system. Om personal har anknytningar till dessa organisationer, men aldrig blivit dömda, kan man inte se det i brottsregistret. Det är såklart en säkerhetsrisk, säger Erik Nord.

Reporter: Hedda Sahlin Ekberg