Poserade med döda IS-terrorister – döms nu till fängelse

Uppdaterad: 19 februari, 2019 15:48

En 38-årig man döms till ett år och tre månaders fängelse för bland annat krigsförbrytelse, sedan han poserat på bild och film med döda och stympade människor.

Polisens förundersökningsprotokoll
En av bilderna som ingår i förundersökningen, där mannen (pixlad) poserar bredvid en död människa, som ej syns i bild.

Mannen, som är irakisk medborgare men bosatt i Örebro län, befann sig under 2015 i Irak för att strida på den irakiska statens sida mot terrororganisationen IS. Två år senare tipsades polis av en person som sett bilderna på Facebook.

 

Mannen döms nu för att vid fyra tillfällen “ha utsatt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga integriteten”, skriver Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

 

38-åringen har tillsammans med andra personer poserat och låtit sig fotograferas och filmas bredvid kroppar, som i några fall varit stympade.

 

I stämningsansökan framgick att hans medgärningsmän vid ett av tillfällena spottat och sparkat på kroppen, och att 38-åringen i ett annat fall står bredvid en död människa, med en fot placerad på dennes kropp.