Snart stänger ansökan för Göteborgs kultursommarjobb

Kultursommarjobbare år 2018 Foto: Stella Hagström

Uppdaterad: 19 februari, 2019 13:15

För tioende året i rad kan ungdomar i Göteborg jobba med underhållning på stadens gator. Kultursommarjobben är mycket populära och ansökan stänger snart.

För den som är mellan 16 och 20 år och är skriven samt bor i Göteborg finns möjligheten att söka kultursommarjobb. Sommarjobben ska verka för att göra Göteborg till en stad man vill besöka och det finns därför många olika jobb att söka. Ungdomarna jobbar som allt från musiker till fotografer och dansare eller till exempel som poeter. Den sista dagen för ansökan stänger 1 mars klockan 00:00

 

– När man söker så bör man tänka in gatuperspektiviet. Det ska fungera för en publik i det offentliga rummet och betyda något för de som vistas där, säger Johan Westergren, projektledare för kultursommarjobb.

 

Ett annat syfte med kultursommarjobben är att skapa arbetstillfällen för ungdomar från olika delar av staden med olika bakgrund. Varje år  kommer mellan 300 till 700 ansökningar in och förra året fick 188 av de ansökande jobb. Målbilden är att lika många ungdomar ska få chansen även detta år.

 

– Det finns absolut en konkurrens om dessa jobb, hur stor konkurrens beroende på vilket jobb du söker. Söker du inom musik är det lite högre konkurrens, samma sak gäller för till exempel fotografi och film. Söker du däremot som poet så är det ganska få som söker, säger Johan Westergren, projektledare för Kultursommarjobb.

 

Ett av kriterierna för att lyckas bli en av stadens alla kulturarbetare är att ha goda kunskaper inom det område man söker. Vad det innebär exakt beror på vilken tjänst man söker berättar Johan Westergren.

 

– Som fotograf bör man kunna ta bilder och hantera enklare bildhanteringsprogram och söker du inom musik bör du kunna behärska det instrument som du ska kommunicera, berättar Johan Westergren.

 

Ett roligt och utmanande sommarjobb

 

Felicia Lekenstam är en av de ungdomar som haft kultursommarjobb. För två år sedan spelade hon keyboard och sjöng till bandet i en cirkus som innehöll både akrobatik, parkour och teater.

 

– Det bästa var att det var så himla bra väder när vi var ute och spelade. Det var roligt att roa folk. Människor blev glada, dem stannade och tyckte det var spännande. Det var kul att få skänka lite glädje, säger Felicia Lekenstam.

 

Hon beskriver också kultursommarjobbet som en utmaning. Under fyra dagar fick de ta fram sitt material som de sedan skulle uppträda med under tre veckor på Göteborgs gator.

 

– Det svåraste var att få ihop allt på så kort tid, vi var en stor grupp som skulle synka tillsammans, säger hon.

 

Felicia spelade tillsammans med en grupp in två covers. De övade, spelade in och la upp videos på youtube när de gjorde en ansökan på nätet. Hon berättar att de la ner mycket tid på sin ansökan.

 

– Mitt bästa tips är att man har med sig lite idéer redan från början om vad man vill göra och uppträda med. Att inte stressa är ett tips för det löser sig alltid, säger hon.