Franz Kafka på finska gästar Stora Teatern

Skådespelarna Niklas Åkerfelt, Simon Häger och Misa Lommi. Foto: Yoshi Omori

Uppdaterad: 20 februari, 2019 19:39

Franz Kafkas udda berättelse om familjeförsörjaren Gregor Samsas förvandling till insekt gästspelar på Stora Teatern. Förvandlingen, eller Muodonmuutos som den heter på finska, är koreografen och dansaren Carl Knifs regidebut från 2016. Föreställningen har tidigare hyllats för att vara fartfylld, explosiv och kryddad med humor och är en del av firandet av den Sverigefinska veckan 21-28 februari.

 

”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”

 

Alla som har läst Franz Kafkas berättelse om den handelsresande Gregor Samsa som blir en skalbagge minns bokens första mening. Berättelsen skrevs 1915 men är genom sin återspegling av en människas inre och yttre förvandlingar fortfarande högst aktuell. Nu presenterar den finska koreografen och dansaren Carl Knif berättelsen i en ny tolkning. Där får Gregors syster Grete istället stå i förvandlingens rampljus. I samarbete med Riksteatern är föreställningen ute på Sverigeturné under våren 2019 med ett tio tal stopp på vägen från norr till söder. Den 21 februari spelas den på Stora Teatern i Göteborg.

 

– Turnén är fantastisk, framförallt att möta så många olika publikgrupper. Det känns fantastiskt att något jag har skapat kan leva så länge, säger Carl Knif.

 

Carl Knif, Regissör och koreograf. Foto: Rebecka Adin

Förvandlingen skapades av Carl Knif i samarbete med dramaturgen Christoffer Mellgren och är Carl Knifs första textbaserade projekt. Som dansare är han van att skapandeprocessen utgår från koreografin och att därigenom skapa den röda tråden. Genom samarbetet med Christoffer Mellgren och skådespelarna fick han jobba på ett helt nytt sätt. För Carl Knif är det dock viktigt att verktygen från koreografin kvarstår där skådespelarna blir varse om kroppens inre rum och om varandra. Att det blev just Kafkas Förvandlingen säger Carl Knif beror på att han kom på att han fascineras av den konstiga berättelsen.

 

– Jag hade glömt bort hur detaljrik och fysisk den var. Det är ju en kropp i förvandling samtidigt som det är en förvandling av rummet, som det här med att han klättrar på väggarna, säger han om idén bakom.

Skådespelarna Misa Lommi och Patrick Henriksen. Foto: Yoshi Omori

 

Föreställningen hade premiär på Svenska Teatern i Helsingfors februari 2016. En Sverigefinsk förening som såg uppsättningen under en teaterfestival samma sommar tipsade Riksteatern om att de borde ta in den i sin repertoar. Sagt och gjort kom Riksteatern med en beställning om att den svenskspråkiga dansteatern skulle turnera i Sverige – på finska. Något som förändrade föreställningen förvånansvärt mycket menar Carl Knif.

 

– Replikerna är rytmiserade till tempo och tajmade med rörelser. Det finska språket har en helt annan rytm och på ett sätt kändes det som att den också fick mer ord. Det blir en annan föreställning på finska med andra tyngdpunkter. Men det är så det ska vara, det kan ju inte vara en kopia.

 

Föreställningen i Göteborg är en del av den sverigefinska veckan som pågår mellan 21-28 februari. Veckan kulminerar i sverigefinnarnas dag den 24 februari som även den firas på Stora Teatern med eget program.

 

Fakta om sverigefinska veckan:

 

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari – officiell sedan 2013. Det är den dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel Gottlund föddes.

 

Det finns ca 600 000 så kallade sverigefinnar i Sverige och räknas till den största av fem minoriteter. Till Sverigefinnarna räknas finsktalande som invandrat till Sverige.

 

Sverigefinska veckan uppmärksammas i Göteborg mellan 21-24 februari. Fler aktiviteter finns i Göteborgs stads kalendarium.