Sävehof favoriter i derbyt mot Önnered

2019-02-20 Elin Hallagårds Sävehof ställs ikväll mot Victoria Larssons Önnered i ett viktigt Göteborgsderby. Foto: Adam Ihse/TT (bild 1) Anders Wiklund/TT (bild 2)

Uppdaterad: 20 februari, 2019 12:50

Det är inte bara i herrarnas Handbollsliga som det är Göteborgsderby. I damernas högstsaliga SHE tar Önnered emot Sävehof, som får axla favoritskapet i ett derby där de två poängen är värda väldigt mycket.

Damernas högstsaliga i handboll är indelad i fyra olika skift. Det första är kampen om seriesegern, där det i nuläget ser ut som H65 Höör och Skuru kommer göra upp. Men tätt där bakom följer IK Sävehof som har fyra poäng upp till Skuru och sex till H65 Höör. Därför behövs det två poäng i kvällens derby om man ska ha någon chans att utmana toppduon.

 

I det andra skiftet är kampen om fjärdeplatsen där det främst ser ut som att VästeråsIrsta (19 poäng) och Lugi (18 poäng) kommer att göra upp. Men tack vare Önnereds viktiga bortaseger mot Skövde HF i lördags så har laget bjudet in sig själva till kampen om en hemmaplansfördel i slutspelet. Laget står nu på 17 inspelade poäng och skulle verkligen blanda sig i den kampen med två poäng från derbyt.

 

Önnereds Tilda Matthijs har stått för en stark säsong i SHE efter utlandsäventyret i Spanien. Hon har gjort 60 mål och 23 assist på de 18 spelade omgångarna och ikväll har hon och Önnered chans på att ta revansch på giganten Sävehof som vann förra mötet med 29-17.

 

— Vi har en god känsla just nu i laget. Vi ska ha samma självförtroende och fart som senast och tro på vårt eget spel, säger Tilda Matthijs till SHE:s hemsida.

 

Tack vare de viktiga poängen senast har nu Önnered tagit ett kliv från kampen om att undvika en negativ kvalplats. Skövde HF ligger nu på den niondeplatsen i tabellen som innebär första lag att missa slutspel och tillika den sista som får kvala nedåt i seriesystemet.

 

Det är alltså två lag som är i behov av två poäng, för Sävehofs del handlar det om att hänga på i toppstriden. Och för Önnereds del är det för att fortsatt distansera sig från striden kring kvalstrecket och hoppa på i kampen om fjärdeplatsen.

 

Ytterligare ett Göteborgsderby i handbollsvärlden denna onsdagskväll. Matchen spelas i ÖHK-hallen med avkast 19.00.

 

 

 


Tabell SHE

 

 1. H65 Höör – 36 poäng
 2. Skuru IK – 34 poäng
 3. IK Sävehof – 30 poäng
 4. VästeråsIrsta – 19 poäng
 5. Lugi HF – 18 poäng
 6. Önnereds HK – 17 poäng
 7. Kungälvs HK – 16 poäng
 8. Skara HF – 15 poäng
  ___________________________
 9. Skövde HF – 14 poäng
 10. BK Heid – 7 poäng
 11. Kristianstads HK – 5 poäng
  ___________________________
 12. Boden Handboll – 5 poäng