VM-Silver till Stina Nilsson efter kaosfinal

FOTO: TT

Uppdaterad: 21 februari, 2019 18:35

Trots blytunga uppladdningen blev Stina Nilsson silvermedaljör på sprinten i Seefeld. Där bakom strulade det för de svenska damerna. Och Klaebo vann igen.

Det blev en minst sagt dramatisk sprintfinal för damerna under VM-tävlingarna i Seefeld. Stina Nilsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hade alla tagit sig vidare till final och det såg länge mycket lovande ut för alla tre. Men en bit in i loppet trasslade Sundling och Dahlqvist in i varandra – Dahlqvist föll och Sundling tappade fart. Den som senare kom att vinna loppet, Maiken Caspersen Falla, fick i samband med detta en stor lucka och kunde defilera in i mål som ohotad segrare. Bakom henne var Stina Nilsson en lika ohotad silvermedaljör medan Jonna Sundling kom in på upploppet med en avtrampad stav, och var därmed chanslös i spurten mot norske Mari Eide. Sundling gick i mål som fyra medan Dahlqvist gled i mål sist och på en sjätteplats.

 

I herrarnas final höll Johannes Høsflot Klaebo för favorittrycket när han spurtade förbi Federico Pellegrino på upploppet. På tredjeplats kom Gleb Retivykh från Ryssland och Oskar Svensson blev bäste svensk på en tionde plats. Viktor Thorn och Calle Halfvarsson som båda gjorde så fina kval, etta respektive fyra, fick se sig utslagna i kvartsfinal.

 

Stina Nilsson skadade sig i samband med världscuptävlingarna i Otepää den 19 januari när hon sträckte fram benet vid målgång och sträckte baklåret. Tiden efter det har varit mycket oviss och det såg länge ut som att VM var över. Därför var det en märkbart känslosam Stina Nilsson som mötte pressen efter målgång:

 

– Det känns väldigt stort för mig och jag är stolt över mig själv och serviceteamet, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

 

– Jag tror att när jag summerar min karriär så kommer det här vara en av de större grejerna som jag har lyckats göra.

 

Till skillnad från Stina Nilsson var inte oväntat den så formstarke kvalvinnaren Maja Dahlqvist förkrossad när hon mötte Aftonbladet.

 

– Det känns jävligt dåligt. Det är tråkigt. Jag är besviken, arg och sur och ledsen, säger hon.

 

I morgon väntar en tävlingsfridag innan det är dags för skiathlonen på lördag.

Svenskarna som åker skiathlon på lördag 23 februari:

Damer:

Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson och en vakant.

Herrar:

Calle Halfvarsson och Jens Burman