Röhsska blickar framåt

Nina Due välkomnar till nya Röhsska museet. Foto: Alva Nyblom

Uppdaterad: 21 februari, 2019 13:32

Röhsska har nyinvigning på lördag, med en ny look, ny ingång och ny chef. Ambitionen är att bli centrum för debatt om design och vad det innebär.

-Vi har jobbat med arbetsmiljön, all personal som jobbade här innan vi stängde är kvar och vi ser fram emot att träffa publiken på lördag, säger Nina Due, museichef sedan september 2017.

 

Museets kafé är fullsatt. Journalister och fotografer, representanter från Kulturnämnden och de som har hjälp till att renovera och bygga om museet under de senaste två åren har samlats. Formgivarna och konstnärerna vars verk kommer att visas tillsammans med de nya permanenta utställningarna från och med lördag är också här.

 

-Det känns fantastiskt. Det är ett hedersuppdrag, säger formgivare Fredrik Paulsen, som har tilldelats uppdraget att tolka begreppet demokratiskt design.

 

Han har valt att göra stolar och hoppas att man kan gå in och se bortom produkten, med en öppen och kritisk blick.

 

-Demokrati är ett begrepp som många slänger sig med, utan att riktigt reflektera över vad det innebär. Jag ville skapa något som alla hade en delaktighet och med en pedagogisk ingång.

 

Mitt i rummet där Fredrik Paulsens stolar står, finns ett litet inplastat rum som kallas för Boden. Här ska besökarna få bygga sin egen stol, som sedan hängs på väggen utanför. Förhoppningen är att väggen blir helt full, likt montern i det nya auditoriumet, där stolar från museets samlingar hänger.

 

En trappa ner, i museibutiken sitter barn framför ett långt bord. De är från Sjumilaskolans klass 4B och alla bär i vita labbrockar. Rockarna är ordentligt utsmyckade. De är dagens expertråd. Senare idag kommer skolklasser som ska få välja ut föremål från museets samlingar och rådet ska värdera dessa utifrån olika kriterier med maskinerna som de har byggt i skolan.

 

-Här testar vi hur gammal den är. Ju yngre desto bättre, säger en av experterna.

 

Hon inspekterar föremålet i fråga, en klocka.

 

-Den är ungefär två år gammal, säger hon.

 

På nästa station värderar man klockan till ungefär 400 kronor, eller max 1000. Birgitta Lundgren Pierre är med i Generationsmöten i centrum, som består av äldre personer som jobbar med skolbarn i olika projekt.

 

-Det är jätteroligt! säger hon och hinner inte mer innan barnen vill ha hjälp med klockan.

 

Röhsska vill vara designmuseet som breddar synen på vad design innefattar, med mode, inredning och hantverk.

 

-Vi hoppas att Röhsska ska bli en mötesplats, inte bara för människor i branschen. Vi vill bredda publiken och vara centrum för debatt. Vi är lite trötta, men glada och spända inför lördagen. Alla som vill kan komma hit nu, med vår nya ingång som gör att alla med barnvagn och rullstolsburna också kommer in med lätthet”, avslutar Nina Due.

Philippa Fransson från Radio GöteborgNU med Fredrik Paulsen. Foto: Alva Nyblom

Fredrik Paulsen har tolkat begreppet demokratisk design med stolen som föremål. Foto: Alva Nyblom

Klass 4B från Sjumilaskolan utvärderar föremål med hjälp av sina egenbyggda maskiner. Foto: Alva Nyblom