Alexandersson om VM: “Det ser lovande ut”

Tove Alexandersson Bild: Svenska Orienteringsförbundet

Uppdaterad: 19 mars, 2019 11:11

Sverige satsar på att ta medalj varje dag under skidorienterings-VM. Favoriten till att kamma hem flest är den svenska storstjärnan Tove Alexandersson.

– Förberedelserna har gått bra, och jag hoppas kunna prestera, säger hon.

På onsdag inleds skidorienterings-VM i Piteå och förväntningarna på det svenska laget är höga. Mästerskapet inleds med långdistans, och om allt går vägen – ett guld.

 

– Tove Alexandersson kommer vara med och slåss om medaljer varje dag. Bäst chans att vinna har hon på långdistansen. Tidigare var det masstart, och då kunde hon bli stressad. I år är det individuell start, vilket kommer att gynna henne, säger förbundskaptenen Frans Wickbom.

 

Alexandersson själv vill inte nämna någon favoritdistans.

 

– Jag ser fram emot hela veckan. Det ser lovande ut, och jag hoppas på fina banor, säger 26-åringen och fortsätter: Jag tycker att det har känts bra, och jag har kunnat förbereda mig bra de sista veckorna. Jag hoppas kunna prestera.

 

Under EM i februari blev det ett guld och ett brons för Alexandersson. I stafetterna tog hon hem två silver, och nu vill Alexandersson ha revansch.

 

– Vi är väldigt sugna på att vinna stafetten, men det är hårt motstånd. Ryssarna är riktigt bra, så vi måste vara på topp alla tre, säger hon.

 

Tidigare i år kom Alexandersson på andraplats i omröstningen av Jerringpriset, hack i häl efter skidskytten Hanna Öberg.

 

– Det känns jättehäftigt, även om det inte räckte ända fram. Jag har haft väldigt mycket stöd, och det är många som hejar på mig, säger hon.

Fakta: VM-programmet i Piteå

Här är tävlingsdagarna.

20 mars: Långdistans

21 mars: Sprint

23 mars: Medeldistans

24 mars: Stafett