Brexitministern: Kris för Storbritannien

Uppdaterad: 19 mars, 2019 10:22

Brexit: Med tio dagar kvar till Storbritanniens planerade utträde från EU kvarstår oenigheter kring utträdesavtalet. Landet riskerar nu att utföra en “hård Brexit” vilket kan få stora konsekvenser för bland annat studenter, ekonomi och handel.

Premiärminister Theresa Mays utträdesavtal kommer förmodligen inte upp till omröstning den här veckan, konstaterar Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay.

 

– Jag tror att talmannens besked har höjt ribban, och det gör att det är mer osannolikt att omröstningen kommer att ske i veckan, säger Stephen Barclay till Sky News.

 

Han säger också att det här är en krissituation för landet. Enligt Barclay tittar regeringen ändå på hur en tredje omröstning skulle kunna bli av.

 

Underhusets talman John Bercow, som sitter på makten om vilka förslag som parlamentet ska rösta om, sade i går att May inte kan lägga fram samma förslag till utträdesavtal som ledamöterna redan sagt nej till.

 

Storbritannien ska enligt plan lämna EU om tio dagar, den 29 mars. Om inte landet ska krascha ut ur EU helt oreglerat måste det finnas ett utträdesavtal på plats då.

 

Fakta: Utträdesavtalet om Brexit

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019.

 

I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

 

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

 

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

 

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.