Nya avslöjanden om ÖFK:s ekonomi – en barack kan ha räddat klubben

Uppdaterad: 19 mars, 2019 10:34

SVT:s Uppdrag Granskning har publicerat nya uppgifter om Östersund FK:s ekonomiska affärer.

Enligt UG kan den allsvenska fotbollsklubbens elitlicens 2012 ha räddats av en övervärderad restaurangbarack.

ÖFK tillbakavisar uppgifterna och anser att programmet innehåller flera sakfel.

I ett program över fyra avsnitt avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning bland annat hemliga avtal, uppseendeväckande markaffärer och så kallade luftfakturor hos den allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

 

I centrum för granskningen står en restaurang, vid ÖFK:s hemmaarena, som klubben fick i gåva av bolaget Fältjägaren, ett dotterbolag till byggjätten och ÖFK:s storsponsor Peab, 2012. Vid den tidpunkten var Daniel Kindberg både ordförande för ÖFK och vd för Fältjägaren.

 

Enligt UG ska värdet på baracken vid gåvotillfället varit 1,1 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen ska ÖFK sedan ha sålt den för 3,2 miljoner. Något som enligt revisorn varit avgörande för klubbens framtida ekonomi. Affären resulterade i att det egna kapitalet för året hamnade på plus, och i förlängningen att elitlicensen räddades, enligt UG.

 

Men trots att restaurangen ska ha sålts, står den än i dag kvar vid Östersunds hemmaarena, Jämtkraft arena.

 

– Restaurangen såldes aldrig utan är kvar i klubbens ägo, säger Lars Landin, kanslichef på ÖFK, till Uppdrag Granskning.

 

Redan under måndagskvällen gick ÖFK ut och avfärdade stora delar av UG:s publicering och påtalade att programmet innehåller “en rad faktafel” – bland annat kring restaurangen.

 

“Fel av UG, restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än idag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”, skriver ÖFK.

 

Daniel Kindberg, mannen bakom Östersunds resa från division 2 till allsvenskan och Europa League, står sedan tidigare åtalad för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott i sin tidigare roll som vd för Östersundshem.

 

Den 24 april inleds huvudförhandlingen i rättegången mot Kindberg i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.