Sverige bäst på att rädda för tidigt födda

Överlevnaden bland extremt tidigt födda barn i Sverige fortsätter att öka. Arkivbild.

Uppdaterad: 26 mars, 2019 18:15

Enligt forskare på Karolinska institutet är Sverige världsledande på att rädda för tidigt födda barn.

Detta säger de efter att ha analyserat barn födda i hela landet redan i graviditetsvecka 22–26, det vill säga mer än 3,5 månader för tidigt. Barn vid samtliga sjukhus födda åren 2004–2007 jämfördes med barn födda 2014–2016.

 

Analysen visade att 77 procent av dessa barn överlever i dag, jämfört med 70 procent för drygt tio år sedan. Och den ökade överlevnaden skedde inte till priset av fler komplikationer under nyföddhetsperioden. Som jämförelse överlever cirka 50 procent av dessa barn i länder som Storbritannien, Frankrike och USA.

 

Den allra största förändringen har skett bland barn födda i vecka 22, det vill säga barn födda vid exakt 22 fullgångna graviditetsveckor (22+0) till 22 fullgångna veckor och sex dagar (22+6), där födelsevikterna varierade mellan 290 och 730 gram. Bland dessa överlever i dag sex av tio barn, 58 procent, av dem som lagts in på en neonatalavdelning för intensivvård.

 

Inget annat land i hela världen kan visa upp lika bra överlevnadssiffror, skriver forskarna i tidskriften Jama.