En match som ger mer än en poäng

FOTO: Flora Bernhardsson

Uppdaterad: 27 mars, 2019 19:57

En lagkapten som sparkade luft och missade straff, och en skyttekung som återigen såg vilsen ut. Sverige tappade segern i den 97:e minuten mot Norge – och trots detta tar jag med mig mer ifrån denna match än 2-1-segern mot Rumänien.

Andreas Granqvist, framröstad till Sveriges bästa fotbollsspelare under 2017, blir 34 i april och harvar nu i Helsingborgs IF i Allsvenskan. Påarpssonen har mot alla odds varit en bärande pelare i det på senare tid så framgångsrika svenska landslaget – men börjar tiden nu springa ikapp honom? Symboliken var glasklar när Norges Joshua King satte fart i djupet under tisdagens EM-kvalmatch. Att lagkaptenen även agerade smått komiskt när samma King tryckte in 2-0 för Norge, och hann med att bränna en straff, andades inte heller framtid.

 

På den andra delen av planen fick Robin Quaison återigen chansen bredvid det stående inslaget Marcus Berg. Bergs mål mot Ryssland i Nations League till trots, märks det att han sett sina bästa dagar. Med Quaison vid sin sida blev det tydligt att 32-åringen blivit allt mer begränsad på ålderns höst – och denna bild förstärktes än mer när 19-åriga Alexander Isak byttes in vid ställningen 2-0 till Norge. Under Isaks halvtimme på planen skapade Sverige mer än under de föregående två tredjedelar av matchen, och det var inte Bergs förtjänst. Firma Quaison/Isak såg onekligen spännande ut – och gav Janne Andersson en del att fundera på inför nästa landslagssamling.

 

Stavas Sveriges landslags framtid Alexander Isak och Robin Quaison? Det är såklart för tidigt att dra denna slutsats efter två EM-kvalmatcher. En slutsats som däremot blir allt klarare är att den inte stavas Andreas Granqvist och Marcus Berg.