Hög dramatik på Ullevål

Robin Quaison jublar efter mål i EM-kval matchen mellan Norge och Sverige på Ullevål i Oslo tisdags. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 18:08

Landslaget vände 0–2 till 3–2 men fick nöja sig med 3–3 på Ullevål och går till nästa kvalsamling i sommar med fyra poäng.

I juni väntar Spanien i Madrid.

Til att börja med.

 

Videogranskningssystemet VAR användes i sommarens VM-slutspel och har kommit till användning i Champions League slutspel. Dessutom används den i fyra av Europas toppligor, Premier League får det nästa säsong.

 

EM-kvalet fårklara sig utan systemet och det fick konsekvenser.

 

I samband med Norges ledningsmål befann sig målskytten Bjørn Johnsen i en offside position. Målet godkändes av den italienske domaren Gianluca Rochi. Ett mål som borde har dömts bort om VAR hade funnits med.

 

Svenska chanser

 

Norge hade haft ett par vassa chanser i inledningen av matchen.

 

Första riktiga chansen kom när Ludwig Augustinsson tappade bollen utanför det norska straffområdet. Martin Ødegaard  spelade fram Joshua King som sköt själv och missade. Han skulle få en chans till innan halvtidsvilan. Han hittade rätt på ett inlägg men avslutet tog i överliggaren.

 

Där någonstans ringde den svenska väckarklockan på högsta volym. Sverige tog sig äntligen ur den höga norska pressen, lyfte upp och fick ett betydligt bättre förhållande till den grågröna gräsmattan med dess ansenliga ansamling av tuvor och gropar.

 

Men matchbilden vände tvärt. Viktor Claesson och – framför allt – Sebastian Larsson kunde/borde ha tystat ett fullsatt Ullevål med varsina bra chanser.

 

Mitt i det svenska övertaget fick Norge och Lagerbäck det där målet – som aldrig skulle ha godkänts. Bjørn Johnsen stötte från nära håll in Joshua Kings snedträff, men Sverige hade bara en spelare (Filip Helander) mellan King och Johnsson.

 

– Det är små detaljer som avgör. Det känns som att vi hade stolpe ut den här matchen. Vi skapade mängder av chanser men det var inte vår match, säger Robin Olsen.

 

Tuff start

 

Mål präglar matcher. Sverige tog mer risker. En bit in i andra halvlek tappade man dessutom numerären defensivt. Efter en norsk kontring blev det värre för det svenska landslaget när Joshua King utökade den norska ledningen.

 

– Första målet i en match brukar ge seger eller kryss, inte alltid, men till 60-70 procent enligt statistiken, sade förbundskapten Lars Lagerbäck till norsk tv inför matchen.

En av målskyttarna i det norska landslaget, Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

 

Då dåg det riktigt bra ut för Lagerbäck och hans mannar. Men det skulle vända, inte en utan två gånger.

 

Mäktig upphämtning

 

Albin Ekdal, tillbaka efter fotskadan, prickade stolpen men skadade sig på nytt och tvingades byta. I den vevan hade förbundskaptenen Janne Andersson redan plockat in Alexander Isak och fick ge plats även åt Gustav Svensson.

 

Claesson revs ned med en armkrok, Andreas Granqvist brände straffen men Claesson slog in Jarsteins retur.

 

Dramatisk avslutning

 

20 minuter kvar, allt sattes på ett kort, Augustinsson matade in från vänster och Robin Quaison mötte med pannan. Jarstein fick upp en näve och tippade till hörna.

 

Claesson sköt själv, trots Marcus Bergs fria position. Isak sköt över. Bombardemanget fortsatte. Och när Håvard Nordtveit styrde Robin Quaisons skott förbi Jarstein var det 2–2.

 

Och på tilläggstid sköt Claesson på Quisons lår – till 3–2 och en mäktig vändning. Varpå Ola Kamara kvitterade med matchens sista bollkontakt.

 

– För mig personligen är vi överlägsna. Vi är bättre än dem hela matchen. Visst, de har 2-0 men jag tycker inte att det speglar matchen. Det känns mer som en förlust än som en poäng, sade Quaison i TV4.