”Högsbomannen” överklagar dom i Hovrätten

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 18:06

Idag inleds hovrättsförhandlingar mot Michael Engberg eller ”Högsbomannen” som han kom att kallas i media. Den tidigare dömda gärningsmannen har tidigare våldsbrottdomar som han bland annat avtjänat straff för på högsäkerhetsfängelset Kumla för bland annat misshandel.

Den åklagade är sedan tidigare dömd till livstids fängelse i tingsrätten för mord och överklagar nu i hovrätten. Motiveringen till denna omprövning är enligt Michael Engberg att han är oskyldig. Hans advokat hoppas på att hovrätten skall anse indicierna (bevisningen) som icke komplett och därmed ändra tingsrättens beslut. Utöver den mordutredning som den åtalade nu överklagar så finns det även en dom som rubriceras som misshandel. Motiveringen till misshandeln och mordet anses vara finansiella.

 

En rättspsykiatrisk undersökning har fastställt att den åtalade led av några psykologiska störningar vid brottstillfällena.

 

Försvararsadvokat Allan Stutzinsky :

– Det vi hoppas på från försvarssidan är att hovrätten skall se på indicierna annorlunda från tingsrätten, och detta skulle kunna leda till att domen (tingsrättens) antingen ogillas och hävs eller att bedömningen från hovrätten leder till en lindrigare dom. Den domens hoppas vi vara ett tidsbestämt fängelsestraff.

 

Försvaret har inte tillfört någon ny bevisning eller till fallet och förlitar sig på att hovrättens bedömning ska gynna den tidigare dömde Michael Engberg. I linje med detta så fortsätter åklagarsidan sin tidigare linje av bevisning. Åklagarens kommentar var att de var nöjda med tingsrättens fällande dom och med straffet beslutat. Deras ambition är att domen av livstids fängelse fastslås även av hovrätten.

 

Hovrättsförhandlingarna kommer att fortgå till den åttonde april då den fallande domen sker.