Sjupartiallians vill ta makten i Thailand

Pheu Thai-anhängare jublar i högkvarteret i Bangkok under helgens parlamentsval. Wason Wanichakorn/AP/TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 17:11

Både oppositionen och sittande militärjuntan utropar sig till vinnare i det thailändska valet.

Trots en oppositionskoalition som samlar hälften av platserna i underhuset pekar det mesta mot att militärjuntan kan fortsätta styra Thailand.

Oppositionspartiet Pheu Thai utropar sig till segrare i det thailändska valet och meddelar att det format en allians med sex andra partier för att få 255 stolar av 500 i underhuset och därmed rätten att bilda regering.

– Vi vill stoppa regimen från att klamra sig fast vid makten, sade Pheu Thais toppkandidat Sudarat Keyuraphan på en presskonferens där hon presenterade alliansen.

Författning omskriven

Koalitionen lär dock inte få utse någon premiärminister eftersom de behöver hälften av alla 750 platser i överhuset (senaten) och underhuset – det vill säga totalt 376 stycken. Ingen enkel uppgift eftersom militären har skrivit om författningen så att platserna i överhuset utses av militärjuntan i landet.

 

Militärjuntan med premiärminister Prayuth Chan-O-Cha i ledningen har styrt Thailand sedan 2014, då de tog makten genom en militärkupp.

 

Militärjuntan gjorde ett val över förväntan. De fick 6,7 miljoner röster i det preliminära valresultatet, 400 000 mer än oppositionspartiet Pheu Thai, och har även de utropat sig till valets vinnare.

– Det här är folkets mandat. De vill att Prayuth ska bli premiärminister, sade en presstalesperson för Prayuth Chan-O-Cha.

Inte säkerställt

Söndagens val har stött på förseningar. Rösträkningen var rörig och valet har kritiserats av valobservatörer samt av oppositionspartiet Pheu Thai som pekar på stora brister. Än är inte valresultatet säkerställt. En klarare bild väntas på fredag då valdeltagandet i varje distrikt presenteras. Det slutliga valresultatet lär dock dröja till 9 maj.