Sverige i topp fem gällande boendeutgifter

Lägenhetsbyggnad. Bild TT.

Uppdaterad: 27 mars, 2019 10:11

Över en fjärdedel av svenskars utgifter läggs på boendet. Det höga spenderandet placerar oss bland toppen i hela EU.

Så mycket som 26,1 procent av svenskars utgifter går till boende. Det rapporterar Hem & Hyra, som tagit del av siffror sammanställda av FEANTSA och Abbé Pierre-fonden. Högst på listan hamnar Finland, där bostadskostnaderna står för hela 28,8 procent av hushållets utgifter. På andraplats kommer Danmark (28,7), följt av Storbritannien (26,7) och Frankrike (26,2). Sveriges bostadskostnader (26,1) placerar oss på en femteplats. Snittet i EU gällande boendekostnader landar på 21 procent.

 

Gällande svenska hushåll med låga inkomster ser siffrorna ännu dystrare ut. Där uppgår boendeutgifterna till så mycket som 44 procent, vilket är nästan hälften av hushållets totala inkomst. Jämfört med EU-snittet är dessa siffror tre procentenheter högre, men allra värst är det i Grekland. Där går så mycket som 60 procent av utgifterna till boende för låginkomsttagare. Landet med lägst boendekostnader, sett till inkomst, är Malta. Där går endast 10,1 procent av utgifterna till boende.