Väljarbarometer: MP tappar mest inför EU-val

Bild: TT

Uppdaterad: 27 mars, 2019 11:03

Miljöpartiet och Liberalerna är de stora förlorarna i Novus första väljarbarometer inför EU-valet i maj, som Sveriges Radio Ekot och SVT låtit göra.

 

Jämfört med valresultatet från EU-valet 2014 visar mätningen på stora förändringar.

 

MP har tappat 6,2 procentenheter och får nu 9,2 procent, medan L har tappat 4,9 procentenheter och ligger på 5,0 procent. Feministiskt initiativ tillhör också de största förlorarna. Partiet tappar 4,3 procentenheter och landar på 1,2 procent, vilket innebär att man skulle förlora sin plats i Europaparlamentet.

 

Sverigedemokraterna är däremot de största vinnarna. Partiet ökar med 4,6 procentenheter till 14,3 procent och blir därmed andra största parti, enligt väljarbarometern. Vänsterpartiet är också en stor vinnare enligt undersökningen, och ökar med 4,3 procentenheter till 10,3 procent.

 

Kristdemokraterna ökar med 3 procentenheter och Centerpartiet med 2,9 procentenheter, och får 8,9 respektive 9,2 procent. Socialdemokraterna har ökat med 1,3 procentenheter till 25,5 procent, medan Moderaterna ligger still på 13,7 procent.

 

Drygt 1 800 personer har under perioden 11–24 mars svarat på vilket parti de tänker rösta på i maj. Andelen som är osäkra är 19 procent.