EU slopar sommar- och vintertid

Marcus Ericsson / TT

Uppdaterad: 28 mars, 2019 14:54

Natten till söndag sker ännu en tidsomställning och vi får en timmes mindre sömn.
– Det ska bort helt enkelt, säger Marita Ulvskog (S).

På söndag byter vi till sommartid – men kanske inte så länge till. Under natten från lördag till söndag ställer vi fram klockan, från 02:00 till 03:00. Därmed får vi en timmes mindre sömn, festande eller vad man än spenderar sin lördagskväll med. Men snart kan tidsomställningen vara ett minne blott. Under tisdagen röstade nämligen EU-parlamentet om att slopa det eviga fram- och bakflyttandet av klockan. Dock ska det gälla först från år 2021, men medlemsländerna väntas redan nästa år bestämma sig om de vill fortsätta med sommartid eller vintertid.
– Det ska bort helt enkelt. Sedan bestämmer varje medlemsland själv vilken tidszon man vill befinna sig i. Nu är det ministrarna i regeringarna i varje land som får avgöra, säger Marita Ulvskog (S) som varit ansvarig för EU-parlamentets behandling av sommartidens framtid till TT.

 

Förslaget från början kommer fån Finland och Tyskland som tycker att man själv ska bestämma vilken tidszon man vill följa. De får även stöd från svenskarna. Det är nämligen så att man inte är nöjd med hur det ser ut idag. Svenskarna är inte nöjda med att få dygnsrytmen rubbad två gånger om året. Trots stora problem vill var femte svensk behålla det nuvarande systemet.

 

Om EU-parlamentets tidsschema håller vill man att medlemsländerna senast i april 2020 ska ha bestämt sig om sina framtida tidszoner.