Hejdå till engångsplasten

Bild: Samarth Katiyar

Uppdaterad: 28 mars, 2019 13:19

EU beslutade i onsdags att användningen av engångsplast skulle upphöra från och med 2021.

– Det är inte den värsta katastrofen, säger Johan.

Titta omkring dig där du sitter eller står just nu. Vad kan du se? Plast, plast och bara plast. Du är omringad av plast. Det är osannolikt att du kan räkna hur många plastföremål det finns omkring dig. Plast finns i förpackningsmaterial, plastpåsar, datorer, mobiltelefoner, köksapparater och kläder med mera. De här föremålen är ett av flera exempel på var plast används. Det vore inte fel att säga att vi är beroende av plastanvändningen i vår vardag.

 

Efter flera månaders förhandlingar om förbjud mot engångsplast, kom i onsdags ett beslut från EU-parlamentet. Man beslutade att engångsplast skulle förbjudas från och med 2021.

 

– Jag har ett gott hopp om att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter för att engångsprodukter är de största nedskräparna, sade Karolina Skog, IVL:s avfallsexpert till SVT Nyheter i december.

 

Produkter som drabbas av beslutet är bland annat engångsbestick, plasttallrikar och bomullspinnar. Beslutet röstades igenom med en klar majoritet, där 560 röstade ja mot knappa 35.
“Nu vinkar vi hejdå till den onödiga engångsplasten. Det här är ett väldigt bra beslut för miljön eftersom sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer och hav är plaster”, säger svenske ledamoten Fredrick Federley i ett sms till TT.

 

En av aktörerna som påverkas av beslutet är restaurangkedjorna där man flitigt använder sig av plastbestick och sugrör. Ett av dem är Max. men enligt de själva ska de byta ut engångsmaterial mot mer miljövänligare material. En av produkterna är den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr och kommer ersättas av ett tätskikt som är tillverkat av sockerrör, enligt Max. Dessutom kommer plastbesticken ersättas av trä och sugrör av papper.

 

– Vi vill minska våra utsläpp och minimera plastförbrukningen. Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max.

 

Pizzeriorna är ett annat ställe där plastbestick används flitigt, inte minst under sommaren när man vill njuta av solen och maten samtidigt. Hur kommer de påverkas av beslutet återstår att se men en som är positiv är Habib Habib. Han säger följande;

 

– Vi använder inte plastbestick här. Det gör vi bara på somrarna när kunder vill sitta ute annars får de ”metall”-bestick.

 

Inte bara restauranger som påverkas av beslutet utan även privatpersoner kommer påverkas av förbudet. Trots förbudet är man positiv.

 

– Det är väl en bra grej. Jag menar att jag använder det inte så ofta. Jag använder det när man går på picknick men nu får man hitta andra alternativ. Det är inte den värsta katastrofen att de försvinner, det är bara bra, säger Johan, en av besökarna på pizzerian.