IFK Göteborg reser sig i motvind

IFK Göteborg. Bild: TT

Uppdaterad: 28 mars, 2019 13:07

På söndag drar 2019 års upplaga av Allsvenskan igång. Göteborgs status som fotbollsstad är i gungning, främst på grund av IFK Göteborgs fall. 2019 är dock året då laget närmar sig resten av fotbollssverige – och BK Häcken.

IFK Göteborg slutade under 2018 på den undre halvan av tabellen för andra året i rad, och efter en försäsong som präglats av svaga resultat och pyroteknik är det svårt att se att detta ska ändras till årets säsong. En Giorgi Kharaishvili som stundtals bar laget under förra året har varit en skugga av sitt forna jag, Tobias Hysén har gått i pension och värvningarna har inte varit något att hurra för. På den allsvenska upptaktsträffen var de allsvenska tränarna överens om att IFK kommer att hålla till i den yttersta botten – och trots detta tror jag att detta är säsongen då IFK vaknar till liv igen.

 

Poya Ashbagi har fått fortsatt förtroende, och fått känna in vad det innebär att vara en allsvensk tränare för IFK Göteborg. Målvaktsfrågan präglade lagets höstsäsong efter den nödvändiga försäljningen av Pontus Dahlberg, men verkar ha fått sitt svar i greken Giannis Anestis. Den eviga talangen Patrik Karlsson Lagemyr har hittat rätt i sin position precis bakom anfallarna, och jag tror att detta är året då han visar fotbollssverige sin fulla potential. 17-åriga Benjamin Nygren avslutade förra årets säsong med att göra två mål mot Örebro SK, och kommer att fortsätta växa och mogna med rutinerade Robin Söder som komplement. IFK kommer att fortsätta att jobba med sitt defensiva fokus och överraska positivt offensivt. Det finns en aura runt laget som andas revanschlust istället för uppgivenhet – och det är en egenskap som gör att jag aldrig räknar bort IFK Göteborg.

 

BK Häcken å sin sida överraskade positivt förra året, och aspirerade länge på en Europaplats. Med Andreas Alm vid rodret, och en spännande fronttrio med Daleho Irandust, Alexander Jeremejeff och Paulinho satte laget skräck i alla Allsvenska lag. Mervan Celik, som fick sparsamt med speltid under förra året, såg vass ut främst i Svenska Cupen och kommer att vara att räkna med när säsongen drar igång. Trots detta tror jag att laget kommer att få det svårt att återupprepa 2018 års bedrift, då de inte har bredden i truppen. Allsvenskans skyttekung Paulinho fyller 33 i år, och de viktiga kuggarna Erik Friberg och Rasmus Lindgren fyller 33 respektive 35. Föråldringen i truppen i samspel med att övriga toppkonkurrenter värvat sig bättre gör att laget redan nu kan glömma snacket om Europaplatserna.

 

Nu vet ni hur det går Göteborgslagen. Såhär tror jag att resten av tabellen kommer att se ut.

 

Så slutar Allsvenskan 2019

 

 1. Malmö FF
 2. Hammarby IF
 3. IFK Norrköping
 4. AIK
 5. Djurgårdens IF
 6. IF Elfsborg
 7. BK Häcken
 8. Kalmar FF
 9. IFK Göteborg
 10. GIF Sundsvall
 11. Helsingborgs IF
 12. Östersunds FK
 13. Örebro SK
 14. AFC Eskilstuna
 15. IK Sirius
 16. Falkenbergs FF