Snart dags att släcka lamporna för klimatet

Uppdaterad: 28 mars, 2019 12:48

På lördag är det dags för världens största miljömanifestation, Earth Hour. Syftet är att göra människor medvetna om klimatproblemet och förändra såväl privatpersoners som beslutsfattares beteenden.

Vad är Earth Hour?

Det är världens största manifestation för miljön och organisationen bakom är Världsnaturfonden, WWF. Under en timme släcks lampor, TV-apparater, datorer och mobiler ned runt om i hela världen. 2007 var året då Earth Hour startade och då i Sydney, Australien. Flera kända byggnader runt om i världen släcks ner, så som Eiffeltornet i Paris och Empire State Buildning i New York. På svenska sidan så släcks stadshuset i Stockholm ner och Göteborgs Operan släcker ner sin fasadbelysning.

 

När är Earth Hour 2019?
Lördagen den 30 mars 20.30 till 21.30.

 

Vad är syftet med Earth Hour?
Enligt WWF är syftet inte att driva en energikampanj – det handlar om att sända en stark och symbolisk signal till världens ledare att agera i klimatfrågan. Årets manifestation sätter extra stort fokus på livsstil, konsumtion, mat och global rättvisa.

 

Så det handlar egentligen inte bara om att släcka en lampa?
Nej inte egentligen, det uppmanas för att påminna världens ledare och politiker men också att inspirera och leva klimatsmart året om.

 

Hur stort är Earth Hour?
188 länder har anslutit sig och hundratals miljoner människor väntas. I Sverige deltar ungefär 85 procent av kommunerna, enligt WWF.

 

Vad gör Göteborgs stad:

  • Älvstranden släcker Eriksbergskranen
  • Göteborgsoperan släcker fasaden
  • Stadsbiblioteket släcker hela huset och informerar internt om Earth Hour
  • Göteborg Energi mörkar sin sajt i samband med Earth Hour
  • Göteborgs Stadsteater släcker ner utomhus så långt det är möjligt, med hänsyn till publik och föreställningar och de digitala skyltskåpen utomhus släcks. Restaurangen Foajébaren har ett nedsläckt spelevent under Earth Hour.
  • Miljöförvaltningen släcker hela helgen
  • Flera förvaltningar och kommunala bolag delar information om Earth Hour i sociala medier.

 

Peter Löwendahl, kommunikatör på miljöförvaltningen säger såhär på Göteborgs stads hemsida,

 

– Göteborgs Stad har varit med i många år och vi tycker att det är lika viktigt idag som det var första gången vi var med, säger han.

 

– Jag ser i många olika forum vilken energi och kraft det finns i människor och i deras engagemang för klimat och miljö. Det känns hoppfullt för framtiden, säger han.