Strejkrätten kan begränsas från första augusti

Bild: Fredrik Lindblom

Uppdaterad: 28 mars, 2019 13:28

Regeringen kommer att i dagarna lägga fram ett lagförslag om begränsningar i strejkrätten. Lagen, om den godkänns, kommer begränsa rätten att strejka mot en arbetsgivare som redan är bunden av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund. Men förslaget kritiseras från flera håll.

Lagförslaget kommer efter den utdragna hamnkonflikten i Göteborg, där Hamnarbetarförbundet själva ville bestämma villkoren för sitt kollektivavtal, men motarbetades av arbetsgivaren. Det var under den långa konflikten som regeringen tillsatte en utredning om begränsad strejkrätt.  Arbetsmarknadens parter TCO, Saco och LO samt Svenskt näringsliv kom sedan med det gemensamma förslaget som regeringen nu ska besluta om. Lagförslaget innebär bland annat att så kallade stridsåtgärder, där arbetstagare till exempel strejkar eller arbetsgivare hindrar anställda från att arbeta, inte får användas som påtryckningar i en rättstvist.

 

Kritik mot förslaget har kommit ifrån flera håll. 18 fackliga skriver bland annat i en debattartikel i Sekotidningen att lagförslaget ”riskerar att bakbinda fackliga organisationer”, men arbetsminister Ylva Johansson (S) hävdar att det handlar om en mer jämställd arbetsmarknad. I en kommentar till TT skriver hon att ”konflikträtten ska vara fortsatt stark på svensk arbetsmarknad men lika villkor ska gälla för alla”.

 

Melinda Kandel, förtroende vald i fackförbundet Fastighets och en av de som skrivit debattartikeln, säger till GöteborgNu att förslaget som bland annat LO lagt fram är raka motsatsen till vad arbetstagare behöver.

 

– Det kan ju bero på att topparna inom LO och de andra som bestämt det här har mer gemensamt med arbetsgivare och företrädare för Svenskt näringsliv. Vi är förbannade över det här.

 

Att flera fackförbund på en arbetsplats skulle vara problematiskt är inte en bild hon delar.

 

– De som företräder lagändringen har ju tryckt ganska hårt på att det skulle vara ett problem, men det finns ju redan ett flertal arbetsplatser som har mer än ett fackförbund och det fungerar felfritt.

 

Om förslaget går igenom börjar reglerna gälla från och med första augusti.