NMR får demonstrera i Fagersta på 1 maj

Uppdaterad: 30 april, 2019 10:27

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) får demonstrera i Fagersta den 1 maj. Den nazistiska organisationen har redan beviljats tillstånd i Ludvika inte långt därifrån.

NMR har i sin ansökan skrivit att man väntar sig mellan 30 och 2 000 deltagare. Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland, säger att det i dagsläget inte går att säga om demonstrationen faktiskt kommer att genomföras.

 

Vi utgår från att när man söker tillstånd så avser man att demonstrera. Samtidigt har de ju fått tillstånd i Ludvika, som ligger nära Fagersta och där NMR traditionellt finns och brukar demonstrera.
Närheten mellan orterna gör att polisen hanterar 1 maj som en insats.

 

Vi ser det som en gemensam resurs. Oavsett om det blir någon demonstration, om den blir stor eller liten, så kommer vi att hantera det. Och blir det inget kommer vi att bedriva annat polisarbete den dagen.
NMR har fått tillstånd för att marschera och sedan hålla tal i centrala Fagersta. Polismyndigheten motiverar beslutet att ge tillstånd med att mötes- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddade rättigheter och möjligheten att avslå tillstånd är starkt begränsad.

 

NMR har förutom Ludvika och Fagersta också fått tillstånd att demonstrera i Kungälv den 1 maj.