Hanneloes Grezel: spoilervärlden vi lever i

Uppdaterad: 2 maj, 2019 09:06

Texten innehåller spoilers från Game of Thrones

Uppslutningen kring Game of Thrones visar på det fina med kulturen. Makten att sammanföra människor och ge dem en gemensam kulturupplevelse. Ett gemensamt språk, egen humor och säregna referenser. Men sedan seriens början har uppslutningen varit mer kult än kultur. Härmed vill jag avsäga mig allt som kan verka närmanden till spoiler-kult(ur)en. Jag kommer inte hindra er från att logga ut från era sociala medier dagarna efter ett nytt avsnittsläpp om ni inte hunnit se nämnda avsnitt än, tvärtom är en sociala medier detox troligtvis väldigt hälsosamt trots att den inte görs av rätt anledningar. Men enligt spoilerkult(ur)ens dedikerade harem så skulle deras Game of Thrones-tittande totalt förstöras av några få anspel på handlingen. En handling som självklart inte är grunden för den gemenskap serien fått skapa.

 

Om det mest essentiella i din kulturkonsumption är förvåning finns det möjlighet att konsumera kultur på ett annat sätt. Det är inte Game of Thrones brist på djup som gör att spoilers har blivit så tabu. Vad har vi inte att lära oss av religionernas påverkan i Westeros, av vänskapen mellan John Snow och Samwell Tarly, eller familjebanden hos alla i George RR Martins värld, som både bryts och växer starkare, ibland på samma gång. Styrkan i Game of Thrones ligger i dess förmåga att skapa en värld som är totalt olik vår egen, och ge oss möjligheten att reflektera över en mängd olika koncept utan att de är bundna till vår egen världs restriktioner på ett sätt som mycket i fantasy-genren verkar ha glömt hur man gör.

 

Vi kan leva utan spoilers. Vi kan gardera oss mot vår vänner med spoiler-varningar innan varje diskussion om “känsliga ämnen”. Vi kan skapa en exlusiva gruppchatter för de som hunnit se det senaste avsnittet. Och resten av världen får vara tom av de insikter vi fått med oss. Men vi kan lika gärna leva utan spoiler-varningar. Släpp in paparazzi på film-platserna. Spekulationen är en del av skapandet av en beundrarskara. Låt oss gissa mer fel än rätt, låt oss bekräfta och dementera beundrarteorier, dyrka den fullständiga världen bakom scenen likaså som på våra skärmar. Världen är uppdelad i de som kollar på Game of Thrones och de som inte gör det. Få är de som sugs in på grund av ren handling. Så varför göra det det viktigaste? Ni underskattar er beundrarskaras potential, David Benioff och Daniel Brett Weiss.

 

Arya får sätta sitt svärd i nattkungen i dagens avsnitt. Och det är ett fullständigt perfekt avslut i deras respektive karaktärsutveckling. För min del vill jag väldigt gärna ha kvar Twitter på telefonen även under spoiler-säsong.