Författaren och poeten Les Murray är död

Les Murray. FOTO: TT/ Leif R Jansson

Uppdaterad: 29 april, 2019 15:33

Den australiensiska författaren och poeten Les Murray har gått bort efter en tids sjukdom skriver the Guardian.

Murray blev 80 år gammal. Han var mest känd som poet och gav närmare ut 30 böcker, varav flera av böckerna är översätta till svenska. Hans senaste verk kom ut förra året och i ett uttalande skriver Murrays förlag att han skapade:  “en plats där det australiska språket både bevaras och förnyas”

 

Murray nämndes ofta i Nobelprissammanhang  där han sågs som en kandidat till litteraturpriset. 2015 var han även förläggaren Dorotea Brombergs stora favorit.

 

– Han är utan tvekan en av världens största och mest originella diktare. Hans poesi är fylld av Australiens färger och dofter, men även av starka skildringar av utanförskap och djup medmänsklighet, sade hon till TT då.