Karl Andersson: “Det här blir ingen bottenstrid, IFK”

Uppdaterad: 30 april, 2019 17:26

Under måndagskvällen stod IFK Göteborg för sin bästa insats hittills under Poya Asbaghis ledning. 3-0 mot regerande mästaren AIK är ett styrkebesked som heter duga, och håller man ens i närheten av den här nivån under resten av säsongen så kommer man inte behöva oroa sig för bottenkamp.

För ungefär ett halvår sedan föll ett uddlöst IFK Göteborg med 0-2 hemma mot AIK i en match där “Blåvitt”, om man är riktigt Bamse-snäll i sin bedömning, endast lyckades vaska fram ett par halvchanser.

 

“När vi mötte dem hemma förra säsongen hade vi extremt svårt att skapa målchanser. Då lovade vi varandra att vi skulle ha utvecklats ordentligt till nästa gång vi möter AIK”, berättade Poya Asbaghi på presskonferensen efter måndagens match.

 

Och han kunde göra det med ett leende.

 

IFK Göteborg rusade ut ur startblocken på Ullevi. Benjamin Nygren och Patrik “Paka” Karlsson Lagemyr lyckades sånär kopiera 1-0-målet från 3-0-segern mot Elfsborg, och det var bara början på en riktigt fin halvlek från hemmalaget. IFK:s mittfältstrio bestående av 22-årige “Paka”, 21-årige August Erlingmark och 18-årige Alhassan Yusuf vann allt på mittfältet mot betydligt mer rutinerade spelare, Sebastian Ohlsson flög fram från sin högerbacksposition och Giorgi Kharaishvili såg exakt så hal ut som han kan vara.

 

IFK:s presspel satt som en smäck då man vann tillbaka bollen gång på gång mot märkbart skakade AIK-spelare. Samtidigt hade IFK svårt att skapa ordentliga målchanser sett till spelövertaget. Visst, Robin Söder brände i stort sett öppet mål efter en jättegroda av bortamålvakten Oscar Linnér och Kharaishvili fick se en av sina 300 frisparkar (OBS! Lätt överdrift) i den första halvleken träffa stolpen, men känslan var trots allt att AIK-försvaret med Per Karlsson i spetsen hade rätt bra koll på IFK:s anfallsspel.

 

Då kom ledningsmålet precis innan halvtid. Välförtjänt javisst, men framförallt märkligt. Kharaishvilis 301:a frispark sköts från 25 meter och såg inte ut att vara mycket för världen, men letade sig ändå förbi en överrumplad Linnér.

 

AIK-spelarna fick nog en utskällning modell värre av tränare Rikard Norling i paus, och kom ut med ett högre tempo och en större beslutsamhet i den andra halvleken. Heradi Rashidi var en av gästernas främsta spelare i matchen och testade hemmalagets burväktare Giannis Anestis med en cykelspark, innan han märkligt nog byttes ut strax därefter.

 

Att AIK saknade avstängde landslagsmittfältaren Sebastian Larsson var påtagligt under hela matchen, och faktum är att Rashidis cykelspark var det farligaste gästerna skapade under hela matchen.

 

I stället fyllde Patrik Karlsson Lagemyr på med 2-0 (ny jättetabbe av vanligtvis stabile Linnér) och Sargon Abraham med 3-0. Därmed satte man punkt för den bästa prestationen under Poya Asbaghis ledarskap. Den gav också svar på en fråga som har hängt i luften under säsongsinledningen, har IFK varit bra i segrarna mot Elfsborg (3-0) och Helsingborg (3-1) eller har gästerna stått för rejäla underprestationer? Mot AIK fick vi svaret, IFK är riktigt bra när man får allt att stämma och lyckas då spela på ett sätt som gör motståndarna sämre. Kan man konservera formen från inledningen på säsongen finns det inte en chans att man dras in i någon bottenstrid.

 

Men i stället väcktes två nya frågor till liv. Den ena är om vi fick se ett allsvenskt genombrott äga rum under måndagskvällen? 18-årige nigerianen Alhassan Yusuf var kanske planbäst. Likt en allsvensk version av N’Golo Kanté arbetade han över stora ytor, vann boll över hela planen och slog samtidigt knappt bort en passning. Det ska bli oerhört spännande att följa den defensiva mittfältarens utveckling!

 

Den andra frågan är arenarelaterad. Det mesta pekar på att Gamla Ullevi kommer att vara spelklar lagom till nästa hemmamatch mot Malmö FF, men efter 9-1 på tre matcher på stora Ullevi är frågan om Poya Asbaghis mannar ens känner ett uns av hemlängtan?

 

Vill man flytta hem när gräset verkar grönare på den andra sidan Tingsrätten?